субота, јул 13, 2024

Jelena Banjac odgovorila Dariji Kisić: Problemi dece i porodica nisu jednokratni vaučeri

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. april 2024. – „Ministarka Kisić je u odgovoru na moje saopštenje pokazala sav manirizam naprednjaka, mnogo brojeva, mnogo iznosa, a suštinski malo brige za obične ljude i njihove živote i svakodnevni život porodica koje imaju članove sa bilo kojim tipom smetnje ili bolesti. Realnost je ipak malo drugačija i to svi građani Srbije odlično znaju.

Zdravstveni i socijalni sistem ne pružaju dovoljnu podršku i svuda se nailazi na zatvorena vrata, naročito kada je u pitanju dijagnostika. Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju je uveden nakon što su građani godinama skupljali novac i lečili decu SMS porukama, pa su nakon ogromnog pritiska odobrena sredstva iz budžeta. Na žalost, ovakav način pritiska je jedini na koji vlast reaguje, a ne bi smelo da bude tako“, navodi u saopštenju za javnost Jelena Banjac, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana i porodična savetnica u odgovoru ministarki za demografiju i brigu o porodici u tehničkom mandatu Dariji Kisić.

Reagujući na tvrdnju Darije Kisić da Jelena Banjac nikada nije razgovarala sa porodicama osoba koje boluju od teških bolesti, Banjac odgovara: „Kao neko ko se čitavog profesionalnog života bavi individualnim razvojem dece i savetovanjem porodica, kroz privatnu praksu susrela sam se i sa decom i sa njihovim porodicama, te odlično poznajem probleme sa kojima se oni suočavaju svakog dana, za razliku od ministarke Kisić koja se ovih porodica seti samo pred izbore i samo kada je potrebno pozirati za medije.“

„Naprotiv, gospođa Kisić je u svojoj izjavi pokazala da se odavno više ne bavi običnim ljudima, čak ni onima kojima bi morala kao nadležna ministarka, već samo iznosima, brojevima i izdacima iz budžeta od kojih retko koji zaista služi tome da olakša život građanima koji imaju potrebu. Naročito je nečasno da je i kod ovakve stvari morala da se poziva na predsednika Vučića čak dva puta u svojoj izjavi, čime je pokala da joj je stranka na prvom mestu. Toliko o tome ko koristi obolele od retkih bolesti za političke svrhe, ja koja se njima bavim svakog dana, ili Darija Kisić. Država nije jedan čovek, a problemi dece i porodica nisu jednokratni vaučeri.“ zaključuje Banjac.

D. B.