петак, април 12, 2024

Opozicija parafirala Dogovor za pobedu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. septembra 2023. – Tehnički organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” potpisali su danas u Skupštini Srbije “Dogovor za pobedu”. Poslanik „Zeleno-levog kluba“ Radomir Lazović izjavio je na konferenciji za novinare pre koje je potpisan ovaj sporazum, da se Srbija nalazi u dubokoj krizi iz koje su jedini izlaz – izbori.

On je pročitao i deo ovog sporazuma opozicije.

„Svedočimo sve težem položaju građana, ogromnom rastu cena, korupciji i kriminalu koji su povezani s vladajućom garniturom. Zahtevamo hitno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, kako bi opozicija kao prvi korak nakon smene režima zaustavila dalje urušavanje društva u svakom aspektu“, naglasio je Lazović.

Prema njegovim rečima, kako bi opozicija na izborima ostvarila pobedu, smatraju da je „neophodan dogovor svih opozicionih učesnika i okretanje oštrice kritike ka kriminalnoj vlasti“.

„Zahvalio bih svima na zajedničkom radu, na strpljenju, saradnji i na zajedničkim naporima da dođemo do Dogovora za pobedu. Organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’ usaglasili su i pozvali na saradnju sve opozicione izborne liste na saradnju“, naglasio je Lazović.

Kako je rekao, saradnja koja je potpisana podrazumeva „uvažavanje i nenapadanje opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog režima, kontrolu izbora, sve što je potrebno za pobedu“.

„Nismo se sakupili zbog najboljeg rezultata, već zbog pobede. I zato tražimo ne podršku građana, već uključivanje građana, da svi zajedno damo koliko možemo da se izborimo za život u normalnoj državi“, izjavio je Lazović.

Tepić: Insistiranje na predizbornim uslovima

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da će insistirati na predizbornim uslovima. „I znate da ih tražimo godinama unazad a sada u ovakvom zajedništvu, sigurni smo da možemo bar nešto izboriti da budu više fer, više ravnopravni, jer budimo iskreni, nismo od 2012. imali slobodne, demokratske i fer izbore“, kazala je Tepić.

Ona kaže da se i dalje insistira na istim zahtevima:

„NA REM-U, KOJI NE RADI SVOJ POSAO, RTS KOJI NE IZVEŠTAVA PO ZAKONU, OSIM U 45 DANA KAMPANJE, KADA MORA DA UKLJUČI SVE IZBORNE TAKMACE. NE TRAŽIMO NIŠTA VIŠE OD ONOGA ŠTO NAM PRIPADA PO ZAKONU, NEKA SE SAMO PONAŠAJU U SKLADU SA ZAKONOM. RTS JE JAVNI SERVIS KOJI GRAĐANI PLAĆAJU. MI TRAŽIMO RAVNOMERNU ZASTUPLJENOST U ODNOSU NA NAŠU ZASTUPLJENOST U PARLAMENTU“, NAGLASILA JE TEPIĆ.

Lutovac: Potrebna nam je društvena opozicija

Nisu ispunili ono što su građani tražili, ne bismo tražili parlamentarne izbore da su pokazali odgovornost, izjavio je preedsednik DS Zoran Lutovac. Tražimo slobodne, parlamentarne izbore, a ne onakve kakve su raspisivali do sada, podvukao je.

Obećavamo da ćemo ispuniti zahteve, ako dobijemo podršku građana, rekao je u svom obraćanju Lutovac.

„AKO SE BUDE OGLUŠIO O SLOBODNE I POŠTENE IZBORE, ONDA MI I GRAĐANI ZAJEDNIČKI MORAMO DA IZVRŠIMO PRITISAK DA SE TO NE DESI, VEĆ DA IMAMO PRAVE… AKO ON BUDE I DALJE INSISTIRAO NA LAŽNIM IZBORIMA, ONO ŠTO MI SA GRAĐANIMA MOŽEMO DA URADIMO – JESU PROTESTI NA ULICAMA“, REKAO JE LUTOVAC DODAJUĆI DA OPOZICIJA NE MOŽE BEZ GRAĐANA DA SE IZBORI ZA SLOBODNE I POŠTENE GRAĐANE. SLOBODNI IZBORI I RTS SU STVAR SVIH GRAĐANA NE SAMO OPOZICIJE, NAGLASIO JE.

On je naveo da je potrebno „nešto više od ukrupnjavanja opozicije“, navodeći da je potrebno da se napravi, kako je rekao, „društvena opozicija koja želi da promeni Srbiju, da stvori uređenu državu, društvo pravde i uvede odgovornost u državu“.

Nebojša Zelenović (Zajedno) je pozvao građane da se, vršeći zajednički pritisak kroz proteste na ulici, izbore zajedno sa njima da se izbori održe do kraja godine. Ocenio je da Vučić beži od toga, jer „zna da će izgubiti“.

Saradnja sa drugom opozicijom

Lazović je isključio svaku sardanju sa strankama na vlasti nakon izbora, a u slučaju pobede.

„SMATRAMO DA SU SE POKAZALI DO SADA I DA JE DRŽAVI POTREBNA TEMELJNA PROMENA. ŠTO SE TIČE NARODNE STRANKE, ONA JE U PROCESU OVIH RAZGOVORA U JEDNOM TRENUTKU PRESTALA DA UČESTVUJE U DOGOVORIMA, KADA SMO TRAŽILI RASPISIVANJE IZBORA I OD RTS DA ADEKVATNO IZVEŠTAVAJU O PROTESTIMA. TAO DA JE TO VIŠE PITANJE ZA NJIH“, REKAO JE.

S druge strane, naveo je, nalazimo se u situaciji da se kristališu dva pola.

„Jedan je taj desni. Ovde mi dogovaramo da je bez obzira koje će biti te kolone, treba da podržavaju jedni druge u kritici režima. Već sam rekao, nije tek samo neki papir o tome kako da se bolje pozicioniramo, već uključuje pobedu“, rekao je Lazović.

Lutovac je dodao da je sa delom opozicije koja je prodesno orjentisana saradnja dobra.

„Mi smo zahvaljujući njihovim potpisima zakazali sednicu parlamenta mimo volje vladajuće većine, na kojoj smo sprečili da se tragedije u ‘Ribnikari’ i u Mladenovcu zataškaju. Dakle, postoje momenti u kojima ta saradnja može da se odvija. Ali, ovde je pitanje kako naći formulu koja donosi najveći broj glasova i da ostvarimo pobedu. Da izbegnemo odbijanje, a da stvorimo sinergiju“, naglasio je Lutovac.

Na pitanje N1 da li je opozicija slična „crnogorskom modelu“, Lutovac je kazao: „Ovo je papir za ovaj trenutak koji nam omogućava da zajednički radimo, da nastavimo dobru saradnju, da otvorimo vrata za druge i za najbolji mogući format koji donosi sinergiju i u zbiru – smenu vlasti. Da li je ‘crnogorski format’, to ćemo videti u procesu koji traje“.

Marinika Tepić je dodala da situacija u Srbiji i Crnoj Gori nije ista. „Vi mediji dobro znate – u Crnoj Gori ne postoje tabloidi koji su u štampanom izdanju, na prvim jezivim stranama napadali opoziciju. Postoji i tzv. slobodna nacionalna TV frekvencija, i to je najgledanija televizija u Crnoj Gori i pre nego što je smenjen režim Mila Đukanovića“, navela je Tepić.

N1 Srbija