среда, јул 24, 2024

Norlen: Srbija mora da poradi na reformama radi članstva u EU

Slične objave

Podeli

>BEOGRAD, 24. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik švedskog parlamenta Andreas Norlen izjavio je danas u Beogradu da Švedska ostaje veoma posvećena proširenju EU na zapadni Balkan, ali da Srbija mora da poradi na reformama u više oblasti radi članstva u Uniji.

“Švedska podržava evropske ambicije Srbije i celog zapadnog Balkana da postanu deo evropske porodice. Članstvo Srbije u EU zahteva reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija, kao i političkog sistema, kako bi opozicija ponovo bila zastupljena u parlamentu”, rekao je Norlen.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, Norlen je kazao da mu je bilo “veoma drago da čuje informacije” o dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima. “U Švedskoj su svi članovi parlamenta demokratski predstavnici naroda, svi jedni druge zovemo kolegama. Podržavamo smanjenje oštrih tonova između političara u Srbiji, veoma smo privrženi takvom razvoju situacije”, naveo je Norlen.

On je rekao da Švedska slavi 100-tu godišnjicu od uvođanje demokratije i dodao da koristi taj jubilej da razgovara o stanju demokratije u drugim zemljama sa njihovim liderima.
Norlen je kazao da u Švedskoj živi oko 130.000 građana srpskog porekla, navodeći da je srpska dijaspora “važan i dobro integrisan deo švedskog društva”.

Predsednik Skupštine Srbije je naveo da je upoznao Norlena sa reformama koje Srbija sprovodi, uključujući ustavne promene, kao i o dijalogu vlasti i opozicije. “Predstavio sam sve što radimo zajedno sa Vladom u vezi s poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU, u oblastima vladavine prava i ljudskih prava i sloboda. Informisao sam ga o toku međustranačkog dijaloga i nastojanju da se postigne dogovor kako bi sve stranke učestvovale na parlamentarnim i beogradskim izborima koji bi trebalo da budu održani naredne godine”, rekao je Dačić.