среда, фебруар 28, 2024

Za šest meseci brzom prugom od Beograda do Novog Sada

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na ceremoniji povodom spajanja železničkog koloseka na vijaduktu u Čortanovcima, da će građani za šest meseci moći da se voze novom brzom prugom od Beograda do Novog Sada.

“Pruga će kompletno biti završena do kraja godine, a onda će početi testiranje vozova na najveće brzine, najpre u Batajnici, zatim počinje komercijalna upotreba pruge”, rekao je Vučić, podsetivši da će vozovi juriti brzinom od 200 kilometara na sat. Vučić je kazao da će za saobraćaj biti nabavljeni novi, švajcarski, dabldeker vozovi, te da će novi vozovi i nova pruga doprineti zelenoj agendi Srbije.

Generalni direktor i predsednik uprave kompanije RŽD Internešnl, koja izvodi radove na pruzi, Oleg Belozjorov izjavio je da po tehničkoj složenosti ovakav projekat ne postoji u regionu Balkana. On je naveo da pandemija nije uticala na radove i poštovanje obaveza, te da rad na prokjektu nije zaustavljen nijedan dan. “U decembru bićemo spremni da predamo objekte na deonici Stara Pazova-Novi Sad, a početom naredne godine planiramo da pristupimo ispitivanjima na toj deonici, nakon čega će pruga biti puštana u saobraćaj”, kazao je Belozjorov.

Dvokolosečni železnički vijadukt, dug je gotovo tri kilometra, a njegovi stubovi na nekim mestima dosežu visinu od 27 metara. Izgradnja brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, u dužini od 40,4 kilometra, koju gradi ruski RŽD Internešenel, počela je 2017. godine, a vrednost radova je, kako je ranije rečeno, nešto viša od 580 miliona dolara.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga kroz Srbiju biće duga oko 184 kilometara. Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren kao zajednički projekat između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine, Pojas i put.