среда, фебруар 28, 2024

Milanović: Genocid u Srebrenici – sumrak civilizacije

Slične objave

Podeli

ZAGREB/BEOGRAD, 11. jula 2021. (Beta) – Odgovornost svih država i cele međunarodne zajednice je da čuvaju sećanja na nedužne žrtve genocida u Srebrenici – “brutalnog, nepojmljivog masakra i sumraka civilizacije”, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović povodom današnje 26. godišnjice tog zločina.

Genocid u Srebrenici je najstrašniji zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, ukazao je predsednik – navedeno je u saopštenju njegovog kabineta odakle se Milanović video-porukom obratio današnjem komemorativnom skupu u Potočarima. Izrazivši saučešće porodicama žrtava, Milanović je naglasio da se tragedija hilljada porodica “stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativizovanja zločina”.

Milanović je ukazao da se “budućnost i saradnja među narodim u regionu neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje bolnih činjenica o zločinima u Srebrenici”. “Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za taj zločin (u Srebrenici) omogućiće otvaranjei novih stranica saradnje utemeljene na evropskim vrijednostima”, kao i izgradnju “budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, previše”, podsetio je Milanović.