среда, фебруар 21, 2024

Milica Kralj: Srbija nema vladu, o svemu odlučuje jedan čovek

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. novembra 2021. (Beta) – Članica Skupštine slobodne Srbije, pozorišna rediteljka Milica Kralj izjavila je danas da je za godinu dana vlade Ane Brnabić (formirane je 2. novembra 2020, 137 dana posle održanih parlamentarnih izboranjen najveći

uspeh što je “manje više” svi nazivaju Vladom.

Povodom godišnjice od formiranja aktuelne Vlade Srbije, Kralj je agenciji Beta kazala da “kad se danas ne bi lagalo do padanja u nesvest” mogli bismo da konstatujemo da mi nemamo nikakvu Vladu jer postoji samo jedan jedini čovek koji odlučuje o svim resorima.

“Nesumnjivi uspeh Vlade je što biračima nimalo ne smeta da ministri budu samo figure, i da kao figure zarađuju plate koje im ti birači daju”, navela je rediteljka. Po njenim rečima, za godinu dana Vlade njen veliki uspeh je što je sačinjavaju baš oni koji je sačinjavaju, “jer u nekom svetu neizokrenutom naopačke oni to ne bi mogli ni da sanjaju”.

“Da se danas ne laže i pre nego što se ujutru progovori, mogli bismo lako da budemo jedinstveni te da konstatujemo da ne može – niko, nigde i nikada – da napreduje ako ga vode ljudi izabrani isključivo po kriterijumu stranačke podobnosti”, istakla je Kralj.

Navela je da se u današnjem našem društvu godinu dana Vlade može proglasiti za uspeh – uspeh države i uspeh građana. “Ne kaže se bez razloga ni da smo najbolji, prvi u svemu u čitavom regionu i šire. Današnje naše društvo i ono što se u njemu meri kao uspeh, je u potpunosti negiranje svega što su mene učili u školi, svega što je u mojoj glavi i ponašanju zabeleženo kao znanje, vaspitanje, moral, poštovanje i ljubav prema domovini”, ocenila je Kralj.

Dodala je da je današnje naše društvo negiranje svega što je njoj u detinjstvu i mladosti formiralo sistem vrednosti “kojem bi trebalo da teži svaki čovek kao misleće biće”.

“Za godinu dana Vlade uspeh je što se birači smeju zajedno s ministrima koji se smeju jer ne umeju da pročitaju sopstveni izveštaj, i što tako u vedrom raspoloženju svi zajedno dočekuju svaki izveštaj o porastu obolelih od raka zbog trovanja našeg duha, vazduha, vode i zemlje”, kazala je Milica Kralj. Kao uspeh Vlade Srbije navela je i to što su, kako je rekla, birači prihvatili osobinu udvorištva za relevantniju od stručnosti koja se dokazuje znanjem.

“Značajnije je danas biti poltron nego znati nešto”, istakla je članica Skupštine slobodne Srbije. Za godinu dana Vlade, dodala je ona, uspeh je što su se birači uljuljkali i uživaju u lepuškastoj melodiji ministarskih govora punih obećanja, “i što ič ne mare što je to melodija pesme koja se peva na sahrani istine”.

“Uspeh nad uspesima ove Vlade je što birači odobravaju da se ukine odgovornost. Danas nema veze šta i kako radiš ako si na strani vlasti”, ocenila je ona. Po njenim rečima birači pozdravljaju to što nas Vlada Srbije “efikasno vodi u smrt” i prihvataju da se onda ta smrt lažira, izbriše, da se ne bi narušila slika opšteg blagostanja.

“Uspeh nad uspehom nad uspesima nad svim uspesima ove Vlade je što čak postoje i oni koji nisu birači. To su oni koje baš briga za sve, oni što ne prate njihove uspehe i veruju da su svi isti ko i oni”, kazala je Kralj. Uspeh ove Vlade je, istakla je ona, i u tome što je simulacija izbora koji vode ka njenom odabiru i izglasavanju opšte prihvaćena kao naša nova normalnost.

“Da se ne lažemo ludački i sve gledajući se u oči, mogli bi lako da budemo jedinstveni te da konstatujemo da smo propali. Ipak ni uspesi ne bi bili takvi i toliki – da se negde i ne omane. Značajan podbačaj ove Vlade je što nismo još svi poludeli. Kakav peh”, zaključila je pozorišna rediteljka Milica Kralj.

Aktuelna Vlada Srbije na čijem je čelu Ana Brnabić formirana je 2. novembra 2020, 137 dana posle održanih parlamentarnih izbora. Odmah nakon formiranja, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić oročio je rok trajanja novoj vladi na godinu i po dana.