уторак, мај 28, 2024

Cena nafte premašila 100 dolara po barelu

Slične objave

Podeli

SVET, 24. februara 2022. godine – Cene nafte porasle su iznad 100 dolara po barelu, a svjetske berze su pale nakon izvještaja o raširenoj vojnoj opreaciji Rusije protiv Ukrajine, što je pojačalo strah od velikog rata u Evropi.

Cene zlata i japanski jen – tradicionalna sigurna u vremenima globalne neizvesnosti – takođe su skočili naviše rano u četvrtak (24. februar).

Cene nafte tipa Brent porasle su na nivoe koji nisu viđeni od septembra 2014. zbog zabrinutosti da će doći do poremećaja u isporuci ako sankcije zapada utiču na izvoz ruske nafte.

Berze u Hong Kongu, Sidneju, Mumbaiju i Seulu pale su za više od tri procenta. Tržišta u Tokiju, Singapuru, Tajpeju i Velingtonu pala su za više od dva procenta, a veliki gubici su zabilježeni u Šangaju, Manili, Džakarti i Bangkoku.

Tržišta berzanskih fjučersa takođe su pala u Evropi i Sjedinjenim Državama. Vlasti u Rusiji obustavile su sve trgovanje na moskovskim berzama.

“Napetosti između Rusije i Ukrajine donose i mogući šok potražnje [za Evropu], i što je važnije, mnogo veći šok ponude za ostatak sveta s obzirom na važnost Rusije i Ukrajine za energiju, čvrste i meke proizvode”, rekao je Tapas Strickland iz Nacionalne banke Australije (National Australia Bank).

“Očekujte da će volatilnost zaista opstati u narednih nekoliko meseci” usred neizvesnosti na globalnom nivou, kazala je Lale Akoner iz BNY Mellon Investment Managementa.

Izvor: AFPAP