понедељак, фебруар 26, 2024

Ugljanin očekuje izvinjenje Vučića i Ružića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. septembra 2021. (Beta) – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da se izvine prosvetnim radnicima kojima su pretili, kao i deci i njihovim roditeljima.

Kako se navodi u saopštenju njegove stranke “nametanje srpske nacionalne himne” deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja “najgrublji cilj pokušaja asimilacije u cilju promene identiteta”. “Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, da ne bih sada govorio delove himne, ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvete i predsednik Srbije pa neka vide ima li smisla da bilo koje dete druge nacionalnosti glasno peva, čita i da se moli za ovo”, naveo je Ugljanin.

On je istakao da je jedan od ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, “promena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije uključujući i promena zastave i himne u one koje bi svi građani osećali svojim”. “Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20 odsto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i delimično u Sandžaku”, ocenio je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamernu zloupotrebu državničke funkcije, ocenjujući da su te neprimerene izjave su u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke dece i prosvetnih radnika u Sandžaku. Na društvenim mrežama ranije je objavljen snimak iz novopazarske škole “Rifat Burdžović Tršo” u kojoj su, povodom početka nove školske godine, djaci pevali himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sam sin tvoj”, a ne himnu Srbije “Bože pravde” kao što je to bio slučaj u školama širom zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak “da je sramota da pojedine društvene grupe, političari i mediji vređaju sve ono što predstavlja zajedništvo i jedinstvo Srbije – srpsku himnu i zastavu”. Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je u četvrtak da je izvođenje himne sandžačkih Bošnjaka u školi u Novom Pazaru, “skandal i nepoštovanje države i njenih simbola” i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost direktora te škole i učiteljice na čijem su času đaci otpevali tu himnu.