уторак, март 5, 2024

SAD pozvale sve činioce u Crnoj Gori da doprinesu stišavanju tenzija

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON/BEOGRAD, 3. septembra 2021. (Beta) – SAD su danas pozvale sve činioce u Crnoj Gori, a posebno političke lidere, da doprinesu stišavanju sve većih tenzija u zemlji.

Povodom usijane atmosfere u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, iz Stejt departmenta je za Glas Amerike rečeno da je “javna bezbednost od suštinskog značaja” i da “svi, posebno politički lideri, treba da urade koliko je do njih kako bi smanjili, a ne rasplamsali tenzije”.

“Crna Gora je prepoznata po zagovaranju različitosti i tolerancije. Svi njeni građani treba da doprinesu kako bi bila održana ta ponosna tradicija”, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta.

Dodaje se da SAD podržavaju slobodu veroispovesti i izražavanja, uključujući mirno okupljanje i nesmetan rad novinara. U Crnoj Gori su prethodnih nedelja povećane tenzije između pristalica i protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Pristalice ustoličenja na Cetinju navode da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da tu ceremoniju obavi u Cetinjskom manastiru, svom vekovnom sedištu, dok protivnici kažu da bi to bio “okupatorski čin u simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne slobode”.

Zabrinutost zbog rastućih tenzija i retorike podela u Crnoj Gori ranije danas su izrazili i Ujedinjene nacije i Evropska unija, i takođe pozvali sve aktere da doprinesu smirivanju tenzija.