понедељак, мај 27, 2024

Milanović: Nikad Srbe ne bih zvao četnicima

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 14. oktobra 2022. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da nikad ne bi zvao Srbe četnicima kao što srpski zvaničnici Hrvate zovu ustašama. “Nikad Srbe ne bih zvao četnicima, a stalno iz Beograda slušamo da smo mi ustaše”, rekao je Milanović novinarima u Tinjanu u Istri, preneo je N1 na portalu.

On je naglasio da susedi treba da paze kakve poruke šalju. “Mi smo u čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije. Oni moraju da se odluče, a sat otkucava”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je kazao da će u nedelju ići u Vukovar na 31. godišnjicu pogibije generala Blage Zadre, kada je najavljena i poseta patrijarha SCP Porfirija koji treba da posveti pravoslavnu crkvu u tom gradu. “Pozvan sam na dolazak Porfirija, mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku. Dok god njegovi episkopi dodeljuju odlikovanja ljudima kao što je Vojislav Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni”, istakao je Milanović.

On je dodao da je s Porifirijem bio u dobrim odnosima dok je on bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. “Mislim da je razuman čovjek, ali odlaskom na tu čelnu funkciju u Beograd on se promijenio kao što sam se ja promijeenio po pozivu službe kad sam postao predsjednik Socijaldemokratske partije, vlade pa države u odnosu na ono što sam bio ranije. Nove obaveze, novi pritisci, nova očekivanja”, zaključio je Milanović.

Na pitanje o Porifirijevoj izjavi da su granice promenjiva kategorija, Milanović je odgovorio da je to moguće, ali da ne zna koje i kako. On je rekao da da mu “ne pada na pamet da kaže da Vojvodina nije Srbija”. “Vojvodina je Srbija, mada je nekad Subotica bila najveći hrvatski grad nakon Zagreba”, ukazao je Milanović.

On je dodao da je u Subotici pre 120 godina živelo 50.000 Hrvata, ali da se to promenilo.