петак, мај 24, 2024

Putin: Ne kajem se zbog Ukrajine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/VAŠINGTON, 14. oktobra 2022. (Beta) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Astani, glavnom gradu Kazahstana, da se ne kaje zbog akcija svoje zemlje, i ocenio da za sada nema potrebe za novim “masivnim udarima po Ukrajini”, prenose svetski mediji.

Rusija je u ponedeljak zasula projektilima vojne, energetske i civilne ciljeve po Ukrajini kao odgovor na eksploziju koja je teško oštetila most preko Kerčkog moreuza – strateški važnu vezu između Rusije i poluostrva Krim koje je ta zemlje 2014. godine anektirala od Ukrajine.

Nakon samita Zajednice nezavisnih država u Astani, Putin je rekao i da nema planova za proširenje vojne mobilizacije u Rusiji, koju je on proglasio pre nekoliko sedmica u ograničenom obimu kao odgovor na uspehe ukrajinske vojske u regionu Harkiva.

“Mobilizaciji je kraj. Pretpostavljam da će u naredne dve sedmice sve mobilizacijske mere biti okončane”, rekao je predsednik Rusije a prenosi Si-En-En (CNN) i dodao da je do sada mobilisano 220.000 od planiranih 300.000 ljudi. Kako prenosi agencija Asošiejted pres, Putin je rekao da je 33.000 mobilisanih već u vojnim jedinicama a da je 16.000 uključeno u borbe na terenu.

Na novinarsko pitanje da li se kaje zbog svojih akcija u Ukrajini, odgovorio je: “Ne kajem se. Želim da bude jasno da je ono što se sada dešava neprijatno“, prenosi Si-En-En.

Prema njegovim rečima, akcije Rusije u Ukrajini su ispravne i pravovremene. Putin je ocenio i da Nemačka pravi grešku time što je zauzela stranu NATO saveza u konfliktu Rusije sa Ukrajinom. “Nemačka je odlučila da vernost nekim međunarodnim sporazumima, uključujući onaj sa NATO, ima prednost nad domaćim interesima. Verujem da je to greška, i da njena ekonomija i njeni građani trpe. Da nije tako, ne bi podrivali gasovode Severni tok 1 i 2”, rekao je ruski predsednik u Astani.

On je ocenio da je “jedna grana gasovoda Severni tok 2 u ispravnom stanju” i dodao: “Odluka o njegovom korišćenju nije doneta, i nije izvesno da će biti doneta, ali to nisu naša posla.” Novinari su pitali Putina da li želi direktne razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. “Trebalo bi da pitate njega da li on želi da razgovara sa mnom”, odvratio je ruski predsednik. “Za sada ne vidim potrebu za pregovore sa Bajdenom – dok ne vidim platformu za to”.

Skaj njuz je jutros preneo pisanje nezavisnog ruskog portala Meduza sa sedištem u Rigi koji je naveo da je Putin spreman da uđe u pregovore o privremenom mirovnom sporazumu u Ukrajini. Prema pisanju Meduze, Putin je spreman da učestvuje u razgovorima, pa čak i da povuče svoje trupe iz oblasti Herson, koju je Rusija anektirala ali je ne kontroliše u celosti, i u kojoj ukrajinske trupe napreduju prema okupiranom glavnom gradu Hersonu.

Uslovi koje Putin navodno postavlja su da Krim ne bude deo pregovora i da pripojene oblasti u Donbasu ostanu pod ruskom kontrolom.

Kako piše Skaj njuz, nije verovatno da bi Ukrajina prihvatila te uslove.