понедељак, мај 27, 2024

Vujović: Hovenijer piše sporazum Beograda i Prištine, Hil mu pomaže

Slične objave

Podeli

Ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer “vrlo uspešno završava” pisanje sporazuma Beograda i Prištine, a ambasador u Beogradu Kristofer Hil je “drugi kraj kanapa” i pomaže da se to veže, kaže za N1 Nebojša Vujović, bivši šef misije SRJ u SAD.

On je kazao da Vašington daje poslednju reč, a na pitanje šta su očekivanja SAD od Srbije, kaže da Amerika “očekuje da budemo dobar student”.

“Dobar student sa desetkama treba da zaštiti i svoje interese, ali ne glodanjem koske na desnici”, rekao je Vujović u emisiji Iza vesti.

Na ptianje da prokomentariše upozorenje Srbiji da bi mogla ostati bez viznog režima ako ne uskladi viznu politiku sa EU, kaže da su to pitanje, Kosovo i sankcije Rusiji “jedna velika vreća koju Evropa polako ali sistematski otvara”.

Vujović je kazao da je “medeni mesec” Srbije sa Zapadom završio i da Beograd mora da se izjasni.

“To je ono što Vladu Srbije čeka u narednom periodu”, rekao je.

Američki pregovarač – nada za sporazum oko Ukrajine

Vujović kaže da mu tračak nade za postizanje sporazuma oko kraja rata u Ukrajini daje uključivanje američkog pregovarača Bila Ričardsona, za kog kaže da je svojevremeno “sa mnom i predsednikom (Slobodanom) Miloševićem stvarao uslove za otvaranje dejtonskog mirovnog procesa”.

“Sad sam umereni optimista”, kazao je Vujović.

Vašington se distancirao od moskovske posete Ričardsona, bivšeg američkog kongresmena i ministra, ali Vujović kaže da nema govora o tome da je on otišao na pregovore kao “slobodan strelac”.

Upitan da li je uobičajeno da SAD javno tvrde da je na razgovor u Moskvu otišao jedan “frielnser”, bivši diplomata SRJ odgovara: “Samo kad je teško. Kad je najteže – ne Čović, nego Ričardson”.