среда, мај 29, 2024

Kurti: Kriminalne bande na severu nemaju izgovor za barikade

Slične objave

Podeli

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da sa rešenim pitanjem registarskih tablica i odloženim izborima, “kriminalne bande na severu Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju”.

On je na Tviteru napisao da Kosovo u saradnji sa NATO i Kforom radi na brzom i mirnom rešenju situacije na severu Kosova. Dodao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prete vojnom agresijom, pozivajući da se „na našu teritoriju vrati srpska vojska“.

„Ne tražimo konflikt, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti – snažno i odlučno“, naveo je Kurti.

Beograd želi da Francusku i Nemačku zameni Kinom i Rusijom

Kurti je ocenio da zvanični Beograd „stremi da Francusku i Nemačku zameni Kinom i Rusijom“. On je novinarima posle sastanka Saveta za bezbednost Kosova rekao da premijerka Srbije Ana Brnabić „iz Kine daje izjave o povratku vojske na Kosovo“.

„Iz Kine je ovo rekla. U interesu Beograda je da Kinu približi Srbiji i da zajedno sa Rusijom razgovaraju o Kosovu u Savetu bezbednosti“, rekao je Kurti i naveo da čekaju da Međunarodne mirovne snage na Kosovu (Kfor), ostvarujući svoju misiju, obezbede slobodu kretanja, pošto je srpsko stanovništvo blokiralo najvažnije saobraćajnice.

Kurti je ocenio i da na videlo sada izlazi „prava svrha ostavki (srpskih) policajaca“. „Ispada da je naređenje Beograda da se Srbi uklone iz policije na Kosovu doneto tako da kada bande pucaju na uniforme Kosova, bude obezbeđeno da Srba tu nema“, rekao je on. Kazao je da ako bi sada odloženi izbori u četiri opštine na severu Kosova bili održani u ranije predvidjenim decembarskim terminima, Srbi bi se jedini plašili da izađu na njih i dodao da odlaganje izbora nije urađeno zarad Albanaca, već Srba.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel istakao je, povodom najnovijih tenzija na severu Kosova, da EU neće tolerisati napade na Euleks na Kosovu niti nasilje i kriminalne akte na severu. Dodao je da barikade kosovskih Srba na severu moraju odmah da budu uklonjene.

I danas je sever blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak. Novinarka iz Kosovske Mitrovice Ana Marija Ivković rekla je za N1 da je noć prošla mirno na barikadama.