четвртак, јун 13, 2024

Milanović: Građanska BiH nije moguća

Slične objave

Podeli

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da gradjanska BiH kakvu predlažu trojica članova poslednjeg Predsedništva SFRJ, među njima i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, “nije moguća i nije u interesu Hrvatske”. On je novinarima u Rakitju kod Zagreba rekao da je juče o tome razgovarao sa Mesićem i da je protiv njegove ideje.

“Mi razgovaramo, ne mislimo isto o tome. Građanska BiH takva kako se zamišlja, ne da nije moguća nego nije u interesu Hrvatske“, naglasio je Milanović. Status Hrvata u BiH mora biti status jednakopravnog, konstitutivnog naroda koji će sam birati svoje predstavnike u Domu naroda” dodavši da hrvatske predstavnike sada biraju oni koji nisu Hrvati.

“Današnje ponašanje bošnjačkog vođstva u BiH je obrazac ponašanja Slobodana Miloševića, njihovog krvnika, to je njihov krvnik, onako kako se ponašao 1990-tih”, naveo je hrvatski predsednik.

Trojica članova poslednjeg Predsedništva SFRJ, Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz BiH i Vasil Tupurkovski iz Severne Makedonije pripremaju dokument nazvan Apel za spas Bosne i Hercegovine u kojem ističu da je građanska država jedino rešenje za BiH.

Hrvatski mediji su nedavno objavili da će apel biti upućen ključnim instancama unutar i izvan BiH na kojima se odlučuje o toj zemlji, ali je namenjen i “svima kojih se to tiče”, kao i celoj javnosti. Prema pisanju hrvatskog nedeljnika Nacional, Mesić, Bogićević i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju sasvim suprotno rešenje za BiH od etničkih koncepata Republike Srpske i HDZ BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba.

M. M.