субота, јун 22, 2024

Predstavljen dizajn budućih hrvatskih kovanica evra

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 4. februara 2022. (Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas dizajn nacionalnih strana hrvatskih kovanica evra i evrocenta, na kojima su geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla, a zajednička podloga je motiv šahovnice. Najuspešniji dizajni predstavljeni su na sednici Nacionalnog veća za evro, a planirani datum ulaska u evropodručje je 1. januar 2023. godine.

Geografska karta Hrvatske motiv je na nacionalnoj strani kovanica od dva evra, kuna na kovanicama od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i deset centa, a glagoljica na pet, dva i jednom centu. Uz sve motive ispisana je i reč Hrvatska.

Autor najuspešnijeg dizajna za kovanicu od dva evra je magistar animiranog filma Ivan Šivak, a na obodu kovanice je stih Ivana Gundulića “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Za dizajn kovanice od jednog evra zaslužan je magistar primenjene umetnosti Stjepan Pranjković, za kovanice od 50, 20 i 10 centi student Ivan Domagoj Račić, a za one od pet, dva i jednog centa magistar arhitekture i dizajna Maja Škripelj.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke odlučila je sredinom prošle godine o motivima za buduću hrvatsku kovanicu evra. Rukovodila se i ocenama motiva građana koji su učestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u veb anketi i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1.000 građana.

Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, ali su građani mogli da predlože i po jedan dodatni motiv koji bi, po njima, najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica. Motiv Nikole Tesle došao je na listu na osnovu internet ankete i tako s liste pet predloženih izbacio motiv Dubrovnika.

Narodna banke Srbije kritikovala je tada Hrvatsku zbog izbora Nikole Tesle, navodeći da je reč o prisvajanju kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda. Hrvatski zvaničnici su te navode odbacili, a na pitanje novinara o reakcijama iz Srbije, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je tada bio u poseti Oklaju, odgovorio je da je Tesla u Srbiji bio kraće nego on u Oklaju.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostane demokratske srpske stranke rekao je da podržava predlog da Nikola Tesla bude na budućim hrvatskim kovanicama evra ocenivši da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja sa svetom.Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra.