среда, мај 22, 2024

Marton: Orbanov šal sa mapom “velike Mađarske”

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 22. novembra 2022. – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton zatražio je danas od lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana i Balinta Pastora da utiču na mađarskog premijera da prestane da nosi navijački šal sa mapom velike Mađarske, koja obuhvata i teritoriju Vojvodine.

U saopštenju Marton je pozvao lidere SVM da “iskoriste bliske veze sa svojim političkim mentorom”, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, navodeći da on već godinama neskriveno ističe simbole velike Mađarske, koja zauzima teritorije susednih država.

“Otac i sin Pastor još nisu viđeni sa takvim šalovima, ali oni snažno podržavaju izgradnju novosadskog spomenika žrtvama iz 1944. i 1945. godine, među kojima su i brojni pripadnici Hortijevog fašističkog režima koji su u Novom Sadu i celoj Bačkoj počinili brojne zločine”, naveo je Marton u saopštenju.

Prema njegovim rečima, istorijski revizionisti potiskuju sećanje na ubijene rodoljube iz vremena “Hortijeve fašističke okupacije”. “S druge strane, otac i sin Pastor su skloni da optuže građane Novog Sada za antimađarsku politiku, a zaboravljaju da je zbog politike njihovih današnjih koalicionih partnera, preobučenih radikala ali i samog SVM-a, u Vojvodini za 30 godina 200.000 Mađara manje. Sa 430.314 na nešto više od 200.000, poražavajući rezultati”, naveo je Marton.

Marton dodaje da “šalovi sa mapom velike Mađarske i spomenici fašistima” to ne mogu da promene. “Poručujemo Ištvanu i Balintu Pastoru da zaborave Šešeljev narativ, jer takav jezik ne može doneti ništa dobro ni Mađarima, ni Srbima, niti bilo kome u Vojvodini i Srbiji”, kazao je Marton.

D. B.