среда, мај 22, 2024

Janjić: Vučić se odrekao tablica

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. novembra 2022. (Beta) – Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da veruje da će izmedju Beograda i Prištine biti postignut dogovor o preregistarciji jer se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odrekao KM tablica.

Janjić je agenciji Beta kazao da ja Vučić u Briselu predložio da Srbija ubuduće ne štampa tablice s registarskim tablicama kosovskih gradova (KM, PE, PR, PZ, DJ, GL, UR), ali da je kosovski premijer tražio garancije Evropske unije (EU) i SAD da će ta odluka biti ispoštovana i da će biti deo sveobuhvatnog sporazuma izmedju Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je kasno sinoć da prihvata zahtev Sjedinjenih Američkih Država da odloži na 48 sati primenu mere kažnjavanja vozača koji nisu promenili registarske tablice sa srpskim oznakama, a Janjić ocenjuje da je mera o kažnjavanju vlasnika s KM tablicama odložena dok se ne pronadje rešenje.

Prema njegovim rečima u narednih godinu dana vlasnici vozila na severu Kosova s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije moraće da preregistruju svoje automobile. “Na Kosovu će moći da se voze automobili s međunarodno priznatim oznakama RKS i SRB, ali ne i vozila s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije. Dakle, stanovnici severa Kosova koji ne budu želeli RKS tablice, moraće da prijave boravak u centralnoj Srbiji i da svoje automobile registruju na npr. KG, BG, KŠ, LE i druge tablice”, objasnio je Janjić.

Dodao je da će broj automobila s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije, veoma brzo spasti na simboličan broj. “Za godinu dana na severu Kosova neće biti registarskih tablica kosovskih gradova. Vučić će doneti zvaničnu odluku da se ukida štampanje tablica kosovskih gradova, a Kurti da se privremeno odlaže kažnjavanje. Problem s preregistracijom će vremenom sam nestati jer više neće biti KM tablica”, kazao je Janjić.