среда, мај 22, 2024

Dizel jevtiniji tri dinara

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. jula 2022. – Danas su objavljene nove cene goriva koje će da vae narednih sedam dana. Evrodizel se tako od danas od 15 časova prodavati po ceni od najviše 215 dinara po litru, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 192 dinara.

Ne radujte se preiše, litar evrodizela je jevtiniji samo tri dinara u odnosu na prošlu nedelju, a benzina sedam dinara.

Vlada Srbije je zbog rata u Ukrajini usvojila Uredbu o ograničenju cene naftnih derivata kojom se propisuju maksimalne maloprodajne cene evrodizela i motornog benzina.

Presek stanja se pravi na svakih sedam dana, a Uredba važi do kraja jula.

I dok u Srbiji i nekolicini okolnih zemalja cena goriva raste, početkom jula gorivo je u odnosu na cene od sredine juna u nekim zemljama, pre svih zapadne Evrope i Skandinavije pojeftinilo.

Gorivo je tako poskupelo u Austriji, BiH, Bugarskoj, na Kipru, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Italiji, Rumuniji i Sloveniji.

Dizel i benzin su u isto vreme pojeftinili u Portugaliji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, dok je samo benzin pojeftinio i u Poljskoj, Belgiji, Grčkoj i Mađarskoj.

Litar benzina u Hrvatskoj, prema podacima EU od 4. jula, košta 1,85 evra, a litar dizela 1,95 evra, dok mu je pre tri nedelje cena bila 1,79, odnosno 1,73 evra.

U BiH gorivo je poskupelo, te se litar benzina kupovao prethodnih dana po ceni od 1,77 evra, a dizel za 1,83 evra, što je za 10, odnosno 11 centi više u odnosu na cene polovinom juna.

U Severnoj Makedoniji cena litra benzina je sada 1,72 evra, a dizela 1,64 evra. Benzin se od prošle nedelje najjeftinije prodavao u Mađarskoj – litar je bio 1,22 evra, dok je dizel najjeftiniji na Malti, litar košta 1,21 evro.

Najskuplje je gorivo na Islandu, gde je litar benzina 2,49 evra, a litar dizela 2,45 evra. Iza je Norveška gde je benzin 2,45 evra, a litar dizela 2,36 evra.

D. B.