среда, јул 24, 2024

LSV: Vojvodina mora imati snažnu autonomiju

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 31. jula 2021. (Beta) – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podsetila je da je na današnji dan 1945. godine došlo do političkog konstituisanja Vojvodine kao autonomne pokrajine.

Poslednjeg dana jula 1945. godine Skupština izaslanika naroda Vojvodine donela je odluku o formiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i njenom priključenju Republici Srbiji kao federalnoj jedinici Jugoslavije.

“Delegati julske Skupštine na taj način snažno su naglasili autonoman status Vojvodine u okviru Srbije i države Jugoslavije. Odluka je imala jak antifašistički karakter. Skupština izaslanika definisala je AP Vojvodinu kao zajednicu ravnopravnih naroda”, navodi se u saopštenju LSV.

U toj stranci su ocenili da je period snažne autonomije Vojvodine doveo do značajnog razvoja pokrajine, ali da je “politika nacionalizma i centralizacije, koja je postala dominantna u Srbiji od kraja osamdesetih godina, devastirala i osiromašila Vojvodinu”.

“Nakad bogata i razvijena pokrajina, danas je osiromašena teritorija iz koje ljudi sve više odlaze. LSV ne pristaje na ponižavajući status Vojvodine. Julski dani 1945. godine moraju biti podstrek za novu snagu. Centralizacija i nacionalizam nisu doneli ništa dobro”, navodi se u saopštenju i dodaje da je nekada radnik u Vojvodini zaradjivao i 50 odsto od državnog proseka, a danas zaradjuje gotovo 10 odsto manje.

“Jedini put zdravih odnosa u Srbiji mora biti decentralizacija i puna autonomija Vojvodine u kojoj će i gradovi i opštine biti snažni. Vojvodina živi, ali danas ne slavi, jer razloga za slavlje nema. Biće ih kada se Srbija modernizuje, decentralizuje i demokatizuje”, navodi se u saopštenju.