субота, јун 22, 2024

Laž s vrha

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Beograd, juče, sat iza podneva na početku Knez Mihailove njihov štand. ON nekako malešan, jedva dvometarski. Moja sekta i ja prođosmo njihov robni sajamski izlog, a pred razlaz njhova epp devojka ustremi se pravo prema meni i tutnu mi SNS INFORMATOR. Nije šala, jubularni stoti broj. Ekipa odmah sruči popriličan broj zavitlavanja na moj račun (“kako te je prepoznala da si njihov?” i slične packe. Zahvalih se i strpah smeće u džep, okrećući se da me, možda, neko nije “snimio”).

Glasnik Srpske napredne stranke Tražim  da nije sitnim fontom negde udenuto da ih je vaskrsao bivši i nikad više, valjda, ponovljeni Boris. Nema. Ispod toga preko cele strane “Veće plate i penzije od 1. januara”. Ne kaže se koje godine, verovanto će “bidne” u limburgu. Još smo na prvoj strani. Ne znaju naprednjaci da se rečenica ne počinje brojkama i najavljuju:

8% POVEĆANJE ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE, PRIPADNIKE VOJSKE I RADNIKE U SOCIJALNOJ SFERI

7% POVEĆANJE ZA SVE DRUGE u javnog sektoru

5,5% POVEĆANJE PENZIJA I JOŠ

20.000 DINARA JEDNOKRATNO ZA PENZIONERE

MINIMALAC RASTE NA 35.027 DINARA

Donja trećina prve strane posvećena je nedavnom Samitu nestvrstanih u Beogradu. ON u sredini, desno od njega (na slici levo pojac socijalistički I. D.) i sa druge strane nepoznat mi lik.

Druga, treća, četvrta i peta strana rezervisane su za snimke naslovnih strana prethodnih devedesetdevet brojeva. Nisam brojao, ali ON je na većini. Vraćam se na drugu stranu, želim da proverim srpski mentalitet, gledam u impressum. Izdavač: SNS, glavni i odgovorni urednik: Sonja Vlajnić. Misli li dama svojom glavom, zapitajte se. Tu je i sastav famozne redakcije: Miloš Nakić, Bojan Cvijanović, Radmila Večić, Marija Vračar, Katarina Kušaković i  Zoran Stanković. Neka vam je svevišnji na pomoći. Pobrojao sam ih zato što očekujem da će svi, ukoliko pobedi Marinika (Tepić) recimo, preleteti u novo jato.

Šesta i sedma (u žiži) posvećene Samitu nesvrstanih. Od pet fotografija ON samo na tri. Na jednoj Nikola Selaković, verovatno greškom i na jednoj fotos sa Sajma naoružanja upriličenog namerno kako bi se prilazala naša vojna (ne)moć. Osma i deveta (međunarodna saradnja), On na sve četiri fotografije. Najpre s Sergejom Lavrovim, potom predaje odlikovanje predsedniku Gane, sa ruskim potpredsednikom (Jurij Borisov) i sa Ursulom fon der Lajen. Sledi (10. i 11. strana) intervju s izvesnim Darkom Glišićem (predsednikom IO SNS), ali samo sa slikom sagovornika! Njega nema!

Ima ga na sledećim (12. i 13) stranama. Sa Viktorom Orbanom otvara rekonstrukciju pruge Subotica-Segedin. Na slici izgledaju kao da hoće da navlače konopac. Ispod Moravski koridor, potom je u Boru, u Novom Sadu promoviše najfiniju švajcarsku čokoladu iz Srbije,  Brose u Pančevu (!), Magnu u Aleksincu i u Valjevu gde stiže nemački Hansgrohe.. Na 14. i 15. strani opet intervju, s narodnom poslanicom Nevenom Đurić. Slikali su samo nju, bez Njega, ali ima ga na kraju 15. strane gde je časkom svratio (žureći kod pevačkog stroja Žandarmerije u Kraljevu) kod Srba sa severa KiM. Kao da su hteli da ga nasamare, to nasloviše sa „Čuvaćemo mir, ako krene nasilje zaštitite narod“. Nema ga na 16-oj i 17-oj, tu je 12 fotografija. Tupača iz NBS kaže da je u toku snažan privredni oporavak, nešto  desnim kažiprstom pokušava da saopšti i srpkinja Ana Brnabić, Jadranka Joksimović, čak i Maja, advokatica novosadska koja je dosad klanjala pred rekordnim brojem liderčića. Začudo, Čoveka nema na 18-oj i 19-oj, 20-oj i 21-oj ali se vraća na 22-oj, 24-oj, 26-oj, 30-oj, 32-oj i poslednjoj – tridesetšestoj. Tu je na osam fotosa. Najpre, sa sakoom prebačenim preko desnog ramena (leva ruka u džepu!) „obilazi Srbiju“, celiva mošti sv. kneza Lazara u Ravanici, (ne)diplomatski se rukuje sa Džoni Depom, otvara NCR kampus, obilazi renoviranu Zemunsku gimnaziju, prima povelju Počasnog građanina Jagodine od čudovišta zvanog Dragan Marković Palma, odaje počast streljanim kragujevačkim đacima u Šumaricama i kezi se sa Viktorom Orbanom u vinariji „Zvonko Bogdan“.

Vučić je skoro deceniju u svakodnevnoj izbornoj kampanji. Najnoviji broj nedeljnika NIN (broj 3698) beleži njegovu misao; „Pa makar bio i Robin Hud iz jednog malog naroda koji se bori za svoj narod. Svi prethodnici moji nisu imali toliko susreta sa svetskim liderima kao ja, svi oni zajedno. Ja sam predsednik slobodarskog naroda“, rekao je. Pre toga izjavio je („i ostao živ“) da je bio najmlađi predsednik Vlade Srbije u istoriji. Opet je slagao. Mlađi od njega bili su: Prota Mateja Nenadović, Jevrem Obrenović, Paun Janković, Ljubomir Kljajević, Jovan Ristić, Dimitrije Davidović, Radivoje Milojković, Aćim Čumić, Blagoje Nešković, Radoman Božović, Stefan Stefanović Tenka, Petar Nikodijević Moler, Koča Marković, Ilija Garašanin, Filip Hristić, Milutin Garašanin, Petar Stambolić, Jovn Ristić, Ivan Stambolić, Ana Brnabić(!), Aleksa Simić, Đorđe cenić, Milan Piroćanac Latin, Miloš Minić, Zoran Ćivković, Slobodan Penezić Krcun i Dragi Stamenković. Bio je dvadesetosmi(!), ali čovek voli da laže.

U neku ruku Vučić podseća na novopazarskog prof. dr Šefketa Krcića koji se u jednom od brojeva svoje revije potpisao više od četrdeset puta.

Pred polazak fudbalske rerezentacije u Portugal ušao je u avion. „I da ih pobedite u Portugalu. I kao što vidite ja nemam strah od toga ako bude drugačiji rezultat… Srećno putujte, pobedite ih tamo, obradujte narod a ja sam došao da vam kažem koliko poštujemo vaš trud… U dogovoru sa Vladom Srbije (nemoj mi reći) dodatno milion evra da podelite ako pobedite…

Ne verujem u tu pobedu. Portugal je u ovom trenutku jači od Srbije koja ima samo dva igrača visoke klase, Tadića i Vlahovića. To je nedovojno.

Iako je tekst pisan više od četiri sata pre meča sa Ronaldom i družinom, milionče će da ostane, ali će, nažalost, glasovi da se umnože.