понедељак, март 4, 2024

IN MEMORIAM: Zija Dizdarević (1947-2021)

Slične objave

Podeli

U Sarajevu je danas u 75. godini preminuo novinar, publicista i pisac Zija Dizdarević. U medijskom prostoru BiH i na ex-yu prostorima Dizdarević je bio aktivno prisutan više od pedeset godina.

Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine. Najveći deo karijere proveo je u Radio Sarajevu (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik.

Bio je i urednik kultnog Sarajeva 202, te odgovorni urednik Radioprograma. Radio je poslove glavnog i odgovornog urednika i direktora Radio Sarajeva, i bio je član Poslovodnog odbora Radiotelevizije Sarajevo. Predsedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije.

Posljednji je glavni i odgovorni urednik sedmičnika Komunist – izdanje za BiH. Od 1990. nije član ni jedne stranke. Dizdarević je od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani). Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listuBosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise su mu je prenosili beogradski , tršćanski , portal Tačno. net i beogradski Portal Forum gde je bio stalni saradnik poslednjih nekoliko meseci.

Dizdarevićevi tekstovi mogu se naći na brojnim stranicama interneta. U posljednje vreme najčešće je pisao za portale radiosarajevo.ba i tačno.net. Analize i komentare objavljivali su mu i nezavisni beogradski portali.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta – (Blicdruk, 2012. i 2017,), Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Media centar, Sarajevo, 2017.), a jedan je od urednika i koautor publikacije Radio Sarajevo (Media centar, Sarajevo, 2015.), koja je na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine.

Dizdarevićeva analiza Ustava BiH objavljena je u zbornicima Bosna i Hercegovina na putu ka modernoj državi i Dayton and Beyond:Perspectives on the FuturBosnia i Herzegovina. Časopis ForumBosnae (br.66/14) objavio je autorov izbor izvoda iz Dizdarevićevih napisa (1995-2014.g.), ukomponovanih u posebnu cjelinu, pod nazivom: Bosna i Hercegovina – država u nemilosti. U izbor novinskih napisa Vrijeme promjena (WPR, Sarajevo, 1997.) uvršten je i njegov komentar.

Dizdarević je sarađivao je sa Media centrom i Media planom – na monitorinzima, analizama i evaluacijama medija, obuci mladih novinara i redakcija. Predavao je u Visokoj školi novinarstva Media plana u Sarajevu.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001. Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo Soros za najbolji novinarski opus 1995. u BiH. Nosilac je najviše novinarske nagrade Radio Sarajeva – Samuilo Milić i najprestižnijeg priznanja Radiotelevizije Sarajevo – Zlatna značka. Prvi je dobitnik priznanja za životno djelo Hercegovačko sunce, 2005.g. – Radija 88 iz Mostara.

Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja biće objavljena nakon kremacije. “Porodica će primati izraze saosjećanja na groblju primjereno epidemiološkoj situaciji”, kazao je njegov sin Bojan.

Dragan Banjac