петак, мај 24, 2024

Brnabić o Fijatu: Do 15. juna odluka o inostranstvu, bonus pre polaska 11.000 evra

Slične objave

Podeli

Izjašnjavanje radnika Fijata o odlasku na obuku u fabrike u inostranstvu počeće u sredu 8. juna, i trajaće do 15. juna, rekla je premijerka Ana Brnabić posle sastanka sa predstavnicima fabričkih sindikata i radnika. “Radnici bi išli na rad u inostranstvo u periodu od 18 i 24 meseca, a najveći deo, 80 odsto, u fabrike u Poljskoj i Slovačkoj”, kazala je Brnabić i dodala da svi radnici koji odu na obuku imaju garantovan posao kad se vrate u Kragujevac. Za odlazak na rad u Slovačkoj radnici bi dobili bonus pre odlaska od 11.000 evra, neto plata bi im bila 800 evra, a po povratku u FCA dobili bi bonus od 6.000 evra. Slični uslovi su i za rad u Poljskoj, s tim što bi plata radnicima bila 850 evra.

„U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine“, rekla je premijerka posle sastanka.

Ona je na konferenciji za novinare u Kragujevcu objasnila da će sve ranjive kategorije radnika biti zaštićene i da će od 1. jula ove godine primati platu u punom iznosu.

Kako je istakla, od 1.500 radnika koji su potrebni da ostanu u fabrici njih 1.000 treba da idu na obuku u fabrike u inostranstvu koje su u vlasništvu Stelantisa, u čijem sastavu je Fijat, a koje su Slovačkoj, Pol€jskoj, Italiji i Nemačkoj.

“Treća kategorija radnika su oni koji su tehnološki višak, plus oni koji nisu zainteresovani za rad u inostranstvu jer neće imati posao u naredna 24 meseca”, kazala je Brnabić.

Radna grupa za otpremnine

Brnabić je istakla da još nije poznato kolike će biti otpremnine za te radnike, a da Stelantis obećava da će biti u iznosu zakonskog minimuma, uvećanog za 20 odsto.

Po rečima Brnabić, u sredu će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata, radnika, kabineta premijerke, ministarstva rada i privrede i Razvojne agencije Srbije, a koja će pregovarati sa Stelatisom o otpremninama.

“Ti pregovori će trajati do 18. juna”, kazala je premijerka.

Šta kažu sindikati

Sindikalac Zoran Miljković za Nova.rs je rekao da nisu baš oduševljeni ovom ponudom.
“Nismo baš oduševljeni time jer znamo koliko se gore teško radi. Treba da se odvoji godinu i po ili dve o porodice. Ali ko god misli da to može, neka se prijavi. Hoćemo ovde da počenmo da radimo odmah. Mi koji ostajemo, videćemo kako i šta ćemo, jer nećemo inostranstvo ili otpremnine. Ako se ne dogovrimo, izači ćemo na ulice, ali se nadam da toga neće doči. Rzagovaraćemo i o visin otpremnina, za koje mislim da smo veoma niske”, rekao je Miljković.

Bonus – bezbednost za porodice
“Oni koji se prijave za rad u Slovačkoj dobijaju odmah bonus od 11.000 evra, to je praktično nešto što smo tražili kao bezbednost za njihove porodice“, rekla je Brnabić.

Dodala je da bi se svaki prekovremeni rad plaćao, a po povratku u Kragujevcu dobili bi dodatan bonus, navodi Nova.rs.