среда, јул 24, 2024

Brisel: Razgovori o Kosovu u tehničkom dijalogu se nastavljaju

Slične objave

Podeli

BRISEL, 29. septembra 2021. (Beta) – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Briselu je odvojeno razgovarao sa glavnim pregovaračima u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

“Imao sam dva odvojena sastanka sa šefovima pregovaračkih timova Kosova i Srbije kako bismo razmotrili načine za rešenje tekuće krize. Nastavićemo razgovore tokom dana”, objavio je Lajčka na Tviteru uz fotografije susreta sa Besljimijem i Petkovićem.

Izveštači u Briselu nisu mogli da saznaju detalje o sastancima, niti da li je održan ili planiran i zajednički, trojni sastanak kao i da li se u razgovore uključio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar kako je ranije najavljeno.

Bisljimi: Kosovska strana prihvatila dogovor, čeka se srpska strana

Potpredsednik kosovske vlade i šef pregovaračke ekipe Kosova Besnik Bislimi rekao je u Briselu da je postignut načelni dogovor o situaciji u vezi sa registarskim tablicama. “Naš cilj je bio jasan, da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo da se o tome izjasni srpska strana” kazao je Bisljimi.

Prema njemu sporazum predvidja tri tačke. Prvo, od ponedeljka Kosovo i Srbija počeće da koriste nalepnice umesto da menjaju tablice, odnosno ni sa jedne strane neće biti korišćene privremene registarske tablice. Drugo, formiraće se radna grupa koja će u roku od šest meseci pronaći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila između zemalja. Radna grupa počinje sa radom 21. oktobra.

I treće, u subotu će KFOR biti rasporedjen na prelazima, a nakon nekoliko sati biće zamenjena Specijalna policija, koja će paralelno sa barikadama napustiti prelaze.

Bisljimi je naveo da je jedina tačka u kojoj Srbija nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnim, odnosi na automobile sa registracijom kosovskih gradova na Kosovu, ali je prema njemu to apsurdno jer su takve registracije ilegalne.

Portparol EU Petar Stano napisao je na tviteru da sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, uz posredstvo predstavnika EU Miroslava Lajčaka nije završen i da se pregovori nastavljaju radi pronalaska rešenja za aktuelnu krizu na severu Kosova”.
Trilateralnog sastanka nije bilo.