среда, фебруар 21, 2024

Osmani: Budućnost Kosova je u EU

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 29. septembra 2021. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas, tokom susreta sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen  izjavila da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji (EU). Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, ona je na sastanku rekla da EU treba da ima jasnu strategiju za integraciju zapadnog Balkana, čiji je deo i Kosovo.

Osmani je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i od EU zatražila da održi obećanje dato Kosovu i da sve zemlje članice poštuju preporuke Evropske komisije. Tokom sastanka, kako je saopšteno, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu, sa posebnim akcentom na sever zemlje, gde se od pre nekoliko dana ostvaruje reciprocitet u registarskim tablicama sa Srbijom.

Osmani je tim povodom istakla da “Kosovo samo ostvaruje jedan zakonski aspekt i sa kosovske strane nema nikakve tendencije za ‘tenzioniranje bezbednosne situacije'”. Naprotiv, prema predsednici Osmani takvu nameru javno iskazuje srpska strana, koja je pod uticajem ruskih krugova i koja pokušava da izazove destabilizaciju celoj regiona Balkana. Zbog toga je predsednica zatražila od svih međunarodnih faktora da osude namere Srbije za destabilizaciju”, navodi se u saopštenju.

Govoreći o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je podvukla da je Kosovo konstruktivna strana i da dijalog treba da bude okončan međusobnim priznanjem kao jedinim rešenjem za održivi mir u regionu.