среда, јул 24, 2024

Lajčak: Kurti i Vučić spremni za normalizaciju odnosa

Slične objave

Podeli

BRISEL, 15. juna 2021. (Beta) – Kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić su se obavezali da rade na normalizaciji odnosa kroz Dijalog i potvrdili da za to nema drugog puta, izjavio je danas u Briselu specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, rekavši da sastanak nije bio lak.

Lajčak je posle današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine saopštio da će se nova runda Dijaloga održati pre kraja jula. Sastanak nije bio lak, ali se dogodio da su oba lidera u veoma otvorenoj i iskrenoj razmeni stavova predočili šta svako od njih očekuje u dijalogu. “Za Evropsku uniju je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta već da se normalizuju odnosi izmedju Kosova i Srbije”, istakao je Lajčak.

Vučić i Kurti su se, kazao je Lajčak, obavezali da delaju na sklapanju sveobuhvatne normalizacije odnosa kroz dijalog. “Evropska unija, kao i građani Kosova i Srbije imaju velika očekivanja u odnosu na dvojicu vođa kako bi se prebrodilo nasledje prošlosti i Kosovo i Srbija uputili ka zajedničkoj evropskoj budućnosti, time što će biti u stanju da normalizuju međusobne odnose na sveobuhvatan način”, sažetak je Lajčakovog raporta.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je uoči runde dijaloga rekao da Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na zapadni Balkan u Evropskoj uniji i postignu sveobuhvatni sporazum koji je – put u evropsku budućnost.