четвртак, јун 13, 2024

Kurti: Ovo je dijalog međusobnom priznanju

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 15. juna 2021. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas u Briselu da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje i da je to rekao i predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden.

“Srbija treba da prizna Kosovo i shodno tome Kosovo treba da prizna Srbiju. Iako i zvaničnici EU nto e kažu direktno, jasno je da je cilj dijaloga međusobno priznanje, jer bez priznanja Kosova nemoguć je put Srbije ka Evropskoj uniji”, kazao je Kurti kosovskim novinarima u Briselu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti je izjavio da će zvanična Priština učestvovati u ovom procesu “koji je težak” i da je druga, srpska strana “govorila o starim pitanjima a mi smo dali četiri nova predloga, pomenuvši novi predlog  – unapređenje sporazuma CEFTA u sporazum SEFTA u kojem bi se koristili model kakve imaju Island, Lihtenštajn i Norveška sa Evropskom unijom. “Sledeći predlog je da, dan nakon jučerašnjeg samita NATO-a, gde su date vrlo jasne poruke, Kosovo i Srbija potpišu izjavu mira gde bi se mi kao države obavezali da nećemo napasti jedna drugu, i da na taj način doprinesemo miru i sigurnosti u našem regionu i šire, kazao je Kurti.

Treći predlog se odnosio na pitanja nestalih, povodom čega je zatraženo da se iz srpske delegacije ukloni Veljko Odalović koji je bio “zloglasni rukovodilac takozvanog Kosovskog okruga 1997-1999. godine” i koji je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem rukovodio okupiranim Kosovom. Kurti se pozvao na izjavu srpskog političara Nenada Čanka koji je izjavio da u Srbiji postoji 16 masovnih grobnica sa telima kosovskih Albanaca, od kojih je samo pet otvoreno. “Naš četvrti predlog se odnosi na pitanja manjina i bilateralni reciprocitet, koji je opšti princip, po kome bi mi za kosovske Srbe imali jedan Nacionalni savet, onako kako je u Srbiji za Albance i Bošnjake”, rekao je Kurti.

Tri poslednja predloga su odbijena, dok se oko prvog predloga srpska strana nije izjasnila, kazao je Kurti. Na pitanje o pitanju nestalih i dogovoru koji je postignut sa Vladom Avdulaha Hotija, Kurti je rekao da je taj sporazum postigla nelegitimna i neustavna vlada.
Ponovio je da nijedan sporazum ne važi bez postizanja saglasnosti o svim temama i izrazio uverenje da je sporazum moguć “ako se na početku raspravlja o principima i ako je iskren”.

“Ali da će biti teško – to je sigurno. Ja nisam pesimista, pošto sada razmatramo pitanja u njihovoj suštini i ne pokušavamo da ne vidimo slona u sobi. Sada imamo međusobno nepriznavanje, Srbija ne priznaje Kosovo i Kosovo ne priznaje Srbiju”, kazao je kosovski premijer.