недеља, јул 21, 2024

Kurti: Nacrt statuta ZSO jasan u pogledu priznanja Kosova

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 3. novembra 2023. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predloženi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) “jasan” u pogledu priznavanja Kosova kao nezavisne države.

Kurti je tokom rasprave u Skupštini Kosova o toku dijaloga sa Beogradom rekao da još nije prihvatio zapadni predlog nacrta Statuta ZSO ali da poslanici opozicije to ne vide. “Nacrt Statuta je jasan u pogledu priznanja Kosova kao nezavisne države u kojoj će Srbi živeti u skladu sa multietničkim težnjama Ustava i bez ikakve druge štetne svrhe za Kosovo u vezi priznanja naše suverenosti i našeg teritorijalnog integriteta”, rekao je Kurti poslanicima.

Dodao je da su emisari EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije od njega tražili garancije da ne objavi nacrt Statuta ZSO navodeći da bi to moglo biti “zloupotrebljeno na štetu vlada sponzora”. “To je dokument koji predstavlja transatlantsko jedinstvo. Transatlantski karakter dokumenta odavao mi je utisak ozbiljnije inicijative sa kojom se do sada nisam susreo u tako objedinjujućem duhu i sa visokim intenzitetom. Jednako važno, bio sam impresioniran činjenicom da su veoma visoki zvaničnici svake države bili direktno uključeni u izradu teksta”, kazao je Kurti.

On je kazao da su mu izaslanici preneli da je nacrt Statuta izrađen u skladu sa Ustavom Kosova, zakonom o lokalnoj samoupravi i drugim važećim zakonima na Kosovu ali i sa pismom bivše visoke predstavnice EU Federike Mogerini u kom je navela da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i da neće biti treći stepen vlasti na Kosovu i stavom o ZSO koji su u uvodniku za Koha ditore predstavili visoki savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar.

“Ovo očigledno nije ‘zajednica’, kako su predviđali sporazumi iz 2013. i 2015. godine”, kazao je Kurti. Ocenio je da predloženi dokument “jasno govori” da će mehanizmi koji će biti uspostavljeni imati “koordinacioni i kooperativni karakter”, odnosno da “neće ometati ovlašćenja javnih vlasti, opština i centralnih organa”.

Skupština Kosova (Foto: Vijesti)

“Nacrtom se zatvara prostor koji koristi Srbija da Srbima na Kosovu projektuje budućnost van granica Kosova pa shodno tome žive sa osećajem koje je Beograd nametnuo za rat za teritoriju ili teritorijalnu razmenu”, rekao je Kurti.

Krasnići: Daješ Zajednicu, šta dobijaš?

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići ocenio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti, sa potpisom ili bez njega, prihvatio Statut Zajednice srpskih opština (ZSO).

Krasnići je na sednici Skupštine Kosova pozvao Kurtija da poslanicima kaže šta sadrži nacrt Statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, jer poslanici to od njega nisu čuli. “Da li sa smehom dolazite da nam kažete kakav ste dobar predlog prihvatili za Zajednicu ili sa suzama za izgubljenu deceniju izgubljenih života. 30 minuta niste pokazali o čemu se radi. 20 minuta ste pričali o sastanku u Briselu… Aljbin Kurti je za 19 minuta potpuno preokrenuo svoju političku karijeru u Briselu. Ova velika posvećenost partnerima je za ocenu. Rekli smo svima da koordiniraju sa Amerikancima, sa EU”, kazao je Krasnići.

Dodao je da Kurti treba da bude “hrabar” jer je sa potpisom ili bez njega, “ima prihvatanje”.

Zatražio je od kosovskog premijera da kaže kakav je kompromis napravio za međusobno priznanje. “Sada mi recite kakav će biti kompromis za međusobno priznanje. Daješ Zajendicu, šta dobijaš? Deset godina ste terorisali narod i državu, ovde ste bacili suzavac, prvo vi i svi ostali, molotovljevi kokteli, petarde su bačeni u ovoj zgradi, ljudi su izgubili živote. Da, gospodine, zašto ste to prihvatili, da li vam je bilo teško ili veliki problem? Ili ste samo shvatili da niste u pravu? Ako vam je ovo bila najveća greška, izađite i priznajte, ali nemojte nam prodavati sapun za hleb”, kazao je lider DPK.

Tahiri: Kurti čini uslugu Aleksandru Vučiću

Predsednik Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri rekao je danas da je premijer Aljbin Kurti nedostatkom transparentnosti “stvorio toksičnu klimu” u dijalogu sa Srbijom i doveo do uvođenja sankcija Kosovu.

Tražio je da bude objavljen nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Za žaljenje je što kroz ovaj zakasneli (Kurtijev) izveštaj saznajemo da Kurti namerno ili nenamerno čini uslugu Aleksandru Vučiću držeći informacije poverljivim. Takav pristup ne bi trebalo da zauzme premijer. Nedostatak transparentnosti ukazuje da je u dijalogu stvorena toksična klima. Srbija je zainteresovana za status kvo”, kazao je on.

Tahiri je rekao da je Kurti eksperimentima uspeo da stvori klimu za uvođenje sankcija Kosovu. “Ovaj premijer je prekršio celu svoju političku filozofiju od prvog dana do danas da bi postigao svoj cilj. Ja pitam premijera Kosova javno: Može li da nam kaže šta sadrži nacrt? ABK je, videći osetljivost u kojoj se nalazimo, znala u kojim trenucima da mu pruži podršku. Račun i odgovornost padaju na vas”, kazao je Tahiri.