среда, април 24, 2024

Vuletić: Ako nismo pametni, sanjaćemo jednog dana ovaj plan kao onaj iz Rambujea

Slične objave

Podeli

N1

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, govoreći o Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo, kaže da nam “taj plan donosi mir i perpsektivu ukoliko smo pametni”. “Ukoliko nismo, sanjaćemo jednog dana ovaj plan kao što sanjamo plan iz Rambujea”, kaže on.

Prema rečima Vuletića, treba krenuti od vlasti SNS koja je organizovala tu Skupštinu i dala dnevni red.

„Na dnevnom redu nije stajala tačka da li se prihvata predlog EU, ja ću da podsetim da ono što je važno za nas nije plan samo EU, nego i SAD. Izbegavanje diskusije o tom planu jer eto nismo videli originalni tekst je samo fin alibi za sakrivanje svog političkog stava ili fin alibi za definisanje nečeg drugog što to nije“, kaže.

Kako je rekao, „ne radi se o ultimatumu, odsudnim bitkama za spas Srbije i Kosova, nego je ovaj dokument sled različitih dokumenata koje imamo unazad 20 godina“.

„Rat je vođen na Kosovu, Srbija je taj rat izgubila, nije morala da ga vodi, mogla je da prihvati sporazum u Rambujeu, koji je bio mnogo kvalitetniji za Srbe i Srbiju. Srbija je de fakto najurena s Kosova. Dobili smo rokove kao kad dođe kaznena ekspedicija, nakon toga imamo Rezoluciju 1244, sutradan odmah izglasanu koja je legalizovala NATO intervenciju i bombardovanje, nakon toga Ahtisarijev sporazum, koji je u konsenzusu Skupština odbila. To je bio konsenzus kad je to odbijeno, nakon toga Briselski sporazum, koji je prilično opisao mapu puta i kako će se završiti ovaj proces. Potpisano je da Srbija i Kosovo neće ometati jedni druge na putu ka EU. Ono što smo mi danas dobili je neka vrsta apdejtovanog Briselskog sporazuma“, kaže on.

Dodaje da „ne postoji političar i poslanik u Srbiji koji ne zna ovo što je rekao“.

„Nije mu neophodno da dobije taj papir da bi se izjasnio u vezi sa problemom Kosova. Ja sam očekivao bar od trećine poslanika da će se izjasniti u vezi sa problemom. Nije imala snage nijedna vlada, nije se našao političar nakon atentata na Đinđića koji je bio spreman da kaže Srbima da su nas devedesete uništile, ne može Vučić nama da deli lekcije ovde kako su nas uništile dvehiljadite i da traži sebi alibi“, kaže.

Ističe, govoreći o opoziciji, da je postigao ono što su oni želeli.

„Ako pogledamo njihove diskusije danas i izjave u vezi sa ovom temom, Vučić je ispostavio njima najbolje verzije njihove politike. Oni su za zamrznuti konflikt, smatraju da je ovo ultimatum koji treba odbiti. Vučić je posao sam sebi opozicija na neki način, postao talac svoje kampanje, narativa poslednjih desetak godina“, kaže on.

Dodaje da on i potpisnici ovog apela traže od vlasti da na drugačiji način objasni građanima šta se desilo.

Ističe da Srbija potpisivanjem dobija „mir i perspektivu“.

„Mir dobija jer nećemo živeti u tenzijama i zamrznutom konfliktu. Imali smo pre 15 dana hauvbice na 10 km od administrativnog prelaza. Dovoljna je neka manja varnica nekontrolisana koja bi dovela do nekog većeg sukoba, a nama to ne treba. Sporazum donosi mir i građanima Kosova i građanima Srbije, niko normalan ne želi rat. Otvara perpektivu Srbiji da se konačno pozicionira na evro i atlantski put, to je zaista interes i neminovnost Srbije. Agresija Rusije na Ukrajinu je promenila uveliko arhitekturu budućeg sveta i tek će da je promeni. Rusija je izgubila poziciju i autoritet koji je nekad imala, nema ništa više od toga da ona pomaže u Savetu bezbednosti. Rusija je izolovana država, marginalizovana u svetskim okolnostima, ne možemo više da se oslanjamo na to“, kaže Vuletić.

On ističe da ovaj plan pre svega misli na ljude na Kosovu, „kako Albance, tako i na Srbe“.

„Ovde političari, analitičari manipulišu, novinari nisu do kraja obavešteni o svim tim detaljima, ne mogu da debatuju sa njima, ovde je neophodno doći do istine. Taj plan nam donosi mir i perpsektivu ukoliko smo pametni, ukoliko nismo, sanjaćemo jednog dana ovaj plan kao što sanjamo plan iz Rambujea“, kaže on.