субота, јул 13, 2024

Šef BIA Aleksandar Vulin podneo ostavku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. novembra 2023. (Beta) – Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin podneo je ostavku na tu funkciju i naveo da to čini jer ne želi da bude “povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet”.

“SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povodom za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA”, naveo je Vulin u saopštenju.

On je dodao da sankcije koje su mu uvedene predstavljaju dokaz uporne borbe za jedinstvo Srbije, ali da bi eventualno uvođenje sankcija Srbiji ako ostane na čelu BIA predstavljalo dokaz njegove sebičnosti. “Moja ostavka neće promeniti politiku SAD i EU prema Srbiji ali će usporiti nove zahteve i ucene”, dodao je Vulin.

Faksimil Vulinove ostavke (Foto: twitter.com)

Naveo je da odbija da zbog bilo kog položaja postane deo “antiruske i antisrpske histerije”, kao i da prestane da brine o Republici Srpskoj i prestane da veruje u “neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranja Srpskog sveta”. “Odbijam da odustanem od politike vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Kinom. Ovo je mala pobeda SAD i EU, ali i moja velika pobeda jer sam dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve. Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim”, kazao je Vulin.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na prilici da sa te pozicije “brani Srbe i Srbiju”, navodeći da se Vučić uz državu susreće sa pretnjama i ucenama “koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. “Od nas se traži da priznamo Кosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Rusiji prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu”, naveo je on.

Vulin je saopštenje završio sa “Živela Srbija, živela Republika Srpska, živeo Srpski svet”.