уторак, фебруар 27, 2024

Kurti: Kosovo funkcioniše i bez priznanja Srbije

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 13. jula 2021. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija da to priznanje dobije tako što će da ga “plati” teritorijom ili funkcionalnošću.

U intervjuu za European Western Balkans koji prenosi koha.net, Kurti je rekao da bi bilo dobro da Srbija prizna Kosovo. “Naravno da bih više voleo da Srbija prizna Kosovo, ali ako to ne učini, moramo živeti bez tog priznanja. Ne planiram da zamenim nekadašnju kosovsku zavisnost od Srbije novom kosovskom zavisnošću srpskog priznanja naše nezavisne države”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo je 13 godina živelo bez priznanja Srbije. Kosovo je nezavisno. Priznalo ga je 26 od 30 zemalja NATO, 22 od 27 država članica EU”, rekao je on.
Govoreći o odbijanju Kosova da bude deo regionalne mini-šengenske inicijative, Kurti je rekao da nema logike da se nastavi sa tom inicijativom kada je iz Berlinskog procesa proizašlo zajedničko regionalno tržište, a Srbija još nije priznala Kosovo.