четвртак, април 18, 2024

Kurti: Izbor Severne Makedonije za mesto sledećeg sastanka sa Vučićem ima simboliku

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 1. marta 2023. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da u izboru Severne Makedonije za mesto narednog sastanka u okviru dijaloga Beograd – Priština na viskom nivou ima simbolike, jer je u toj zemlji 1999. potpisan Kumanovski sporazum koji je označio kapitulaciju tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Kurti je na Drugom ekonomskom forumu koji se održava u Skoplju rekao da je visoki predstavnik EU Žozep Borel izabrao da se sastanak održi u Severnoj Makedoniji iz više razloga – jer je Skoplje najveći grad u blizini Prištine i ima veliki uticaj na ceo region i jer Severna Makedonija napreduje u demokratiji, vladavini prava i evropskim integracijama.

“A u Severnoj Makedoniji, tačnije u Kumanovu, potpisan je takozvani Kumanovski sporazum za kapitulaciju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i ulazak NATO trupa na Kosovo, tako da Severna Makedonija ima simboličnu ulogu i zato nas je Borel pozvao ovde”, rekao je Kurti.

Dodao je da odnose Kosova i Srbije treba normalizovati, a normalizacija se može postići samo uzajamnim priznanjem.

Prema njegovim rečima to su rekli predsednik SAD Džozef Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, nemački kancelar Olaf Šolc “koji su podvukli da je međusobno priznanje suština i centralna tačka pune normalizacije odnosa”. Trudimo se i radimo i za osnovu imamo predlog Evropske unije koji je predočen meni i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prihvatili smo tekst tog predloga, prihvatili smo ga u dva glavna grada i u Briselu, rekao je Kurti.

Evropska unija objavila je tekst predloga Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u ponedeljak u Briselu. Oni bi trebalo da nastave pregovore 18. marta u Skoplju.