недеља, јул 21, 2024

GDF, HO, EP i SAS: Srbija treba da prihvati Evropski sporazum

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. marta 2023. – Građanski demokratski forum, Helsinški odbor za ljudska prava, Evropski pokret u Srbiji i Savez antifašista Srbije saglasni su da Srbija mora da se prikloni zapadnom planu za Kosovo i prihvati Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za medije u Medija centru.

Otvarajući skup, predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić kazao je da je navedeni sporazum “kolateralna dobit” za Srbiju, jer nema mnogo izbora. “Svi znaju da ovo nije priznanje Kosova, takođe svi znaju da su Kosovo izgubili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj zlom politikom prema Albancima i ratom 1999.godine”, ponovio je Vuletić i dodao da imajući u vidu sve do sada potpisano neminovno je da jednog dana dođe i do formalne nezavisnosti Kosova.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

On je rekao da je Aleksandar Vučić “postao talac svoje politike iz 90-ih i propagande kojom se uspešno održava na vlasti desetak godina, čime je doveo sebe i Srbiju u ovaj košmar za koji gospodin Žozep Borelj kaže da smo “prihvatili“. “Nažalost, poslednja rasprava o Kosovu je pokazala da bi ponovno zasedanje na tu temu bilo čisto gubljenje vremena i novo ometanje konačnog prihvatanja predloženog plana. Nemamo alternativnu politiku Vučiću u parlamentu, tako da je bolje da – ako ima snage i volje – prihvati plan i na svoj autoritaran način nego da dobije alibi kako bi lakše odbio perspektivnu budućnost naše dece”, rekao je Vuletić.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da problemi sa Kosovom traju već 30 godina i da je Srbija “napravila krug” koji je mogla da izbegne, ali da je sada došao “eminovni kraj” srpskim zabludama i obmanama sopstvenog naroda. “Krajnje je vreme”, rekla je Biserko, “da se političke elite uozbilje i prihvate predlog koji već svi zovu – uzmi ili ostavi”. Vremene je sve manje, kazala je, i zapadni posrednici očekuju od srpske (naročito) i albanske strane da se prihvaćeno implementira u narednih nekoliko nedelja.

Sonja Biserko (Foto: portalforum.rs)

“Političari moraju da prhvate realnost. Ovo je uslov za modernizaciju Srbije i treba ga shvatiti kao istorijski trenutak”, kazala je Biserko. “Naše elite su mislile da i dalje mogu da odugovlače ali svaka nova ponuda biće manja. Srbija nije napravila mnogo u tranziciji iako je Evropska unija (EU) vrednosni sistem”, kaže Boserko.

Istoričar Milivoj Bešlin ovaj je sporazum nazvao sporazumom  za mir, jer je zamrznuti konflikt sa Kosovom “samo u interesu režima (predsednika Rusije) Vladimira Putina”. Bešlin je sa aluzijama na srpsku opozicionu scenu upitao – šta je alternativa ovom sporazumu? Alternativa je – rat, odnosno oružano rešenje i ultradesničare zapitao da se odrede jesu li za takvo rešenje.

Milivoj Bešlin (Foto: portalforum.rs)

Bešlin je istakao da iza predloženog mirovnog sporazuma stoji EU i da njegova primena znači evropsku perspektivu i Srbije i Kosova. “To je spas iz stalne privremene situacije i ovaj sporazum će značiti izmeštanje srpske politike iz mitološke i ideološke u realnu sferu”, kazao je Bešlin.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić naglasila je da Srbija ne može da ostane prostor zamrznutih konflikata, jer Kosovo nije jedina opasna tačka u regionu. “Ovo je važna i srećna okolnost kojoj je, nažalost, doprineo i rat u Ukrajini i niko u regionu ne može da “raširi krila”.

Minićeva je sinoćno obraćanje srpskog predsednika na RTS ocenila kao “zbunjujuće”, iako je Žozep Borelj glasno rekao da je u Briselu Aleksandar Vučić prihvatio sporazum i da se ide u implementaciju. Ona je komentarisala i stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je, govoreći o Zajednici srpskih opština da je i to moguće – ukoliko ne budu imale izvršnu vlast i izmene – naziv. Jelica Minić nema dilemu oko prihvatanja sporazuma i u slučaju odbijanja napominje da se “otvara pitanje sankcija”.

Jelica Minić (Foto: portalforum.rs)

Najveći strah srpskog predsednika ona vidi u mogućnosti obustave daljih investicija, i da je “događaj u Briselu bio ‘okružen’ investicijama. Ukoliko nismo spremni da, makar u najmanjoj meri, uvedemo sankcije Rusiji, Srbija se ne može nadati ničem dobrom”, rekla je Minić

“Jasna su saopštenja koja smo dobili od Evropske unije i (Evropskog komesara za spoljnu politiku Žozepa) Borela – Kosovo i Srbija su prihvatile ovaj sporazum i dalje se ide u mere implementacije oko kojih se treba dogovoriti”, kazala je ona.

“Opet smo ubačeni u stanje konfuzije”, rekao je novinar Boško Jakšić. “Aleksandar Vučić je u obraćanju preko RTS reko da je protiv ulaska Kosova u Ujedinjene nacije i to je u direktonoj suprotnosti sa onim što je prihvatio u Briselu u ponedeljak. Jakšić na pitanje – zašto je Vučić ušao u kontradikciju sa samim sobom, odgovara da je razlog – strah od domaće javnosti.

Boško Jakšić (Foto: portalforum.rs)

“Vučić pre sobom ima širok blok opozicije i to ne samo ultradesne nego i ove koju ne znam da li da nazove proevropskom, i deo članstva svoje stranke(!), ali on se najviše plaši Srpske pravoslavne crkve (SPC)”, rekao je Jakšić ističući da je patrijarh Porfirije najavio da će se svakog petka u hramovima moliti za Kosovo. On kaže da je Vučić u obraćanju održao populistički govor i manevarski prostor i njemu i Aljbinu Kurtiju sveden je u mali ćošak. Dve trećine peska je potrošeno, kaže Jakšić i dodaje da srpskog predsednika ne zanimaju “evropska prava i slobode medija nego investicije.

Jakšić je kasnije dodao “amandman”. On ne vidi logičnim da deo protivnika ovog sporazuma u njegovom prihvatanju vidi mogućnost da Vučić i dalje ostane na vlasti. “Ako mu SAD i Zapad to garantuju, to ništa ne znači”, kaže, “jer nas na to upućuju primeri iz prošlosti”, a u slučaju potpisivanja “Zapad se ne bi više bavio Kosovom nego demokratizacijom ove zemlje”.

Sociološkinja Vesna Pešić je najpre pojasnila medijske nepreciznosti njene izjave u kojoj je navodno opoziciji na jednom skupu predložila da Vučiću uputi telegram (“Potpiši to, bre!”) i iznenadila se da se o tome – nisi uzjasnili. Bivša predsednica Građanskog saveza Srbije ne shvata “kako jedna opoziciona novina (Danas) na prvoj strani donosi izjave Birosa Tadića (‘…  dao je sve, a nije dobio ništa’/za Vučića) ili advokata Zdenka Tomanovića i drugih koji se protive prihvatanju sporazuma sa kosovskim Albancima.

Vesna Pešić (Foto: Iz lične arhive)

“Nekad sam se bavila politikom i osim Vojislava Šešelja nismo tada imali desničarske stranke kao ove danas koje je Vučić stvorio. Nakotilo se fašista”, kaže Vesna. “Stavio Putina na prvu stranu, Putin peca, Putin sa šajkačom… ali ako pogledamo globalnu scenu – nema odlaganja!” Pešić pita zašto je Vučić naredio postavljanje barikada i izlazak Srba iz kosovskih institucija.

“Vučić je prihvatio dogovor a izbegao je da to potpiše, predlog koji je vrlo prihvatljiv. On hoće prvo ZSO i to će biti ćvor da se odbije ovaj sporazum. Sve je, dakle, opet odloženo i Srbija se nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Novinar Rade Radovanović nije optimističan “da će se ono što je Žozep Borelj rekao pre tridesetak sati – da su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u suštini prihvatili ono iza čega stoji civilizacija zapada”.

Rade Radovanović (Foto: portalforum.rs)

On je poslednjih nekoliko dana video tri izdanja srpskog predsednika, od toga da se izvinjavao (u Briselu) albanskim novinarima što ne zna albanski, nadajući se da Aljbin Kurti “više neće da bude terorista kojeg je iz zatvora pustio Vojislav Koštunica”, do sinoćnog izdanja prilikom obraćanja na RTS “u kojem je bio van sopstvene, njegove kontrole”.

Svoj pesimizam Radovanović je na kraju potkrepio sumnjom da oko prihvatanja ovog sporazuma “neće ići lako”.

Aleksandar Kraus (Foto: portalforum.rs)

Peedsednik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus smatra da javnost, i od ovih koji su nominalna opozicija, nije dobila valjane informacije o mnogim temama – o raspadu Jugoslavije, NATO savezu, Evropskoj uniji…

“Nešto je bilo i pre bombardovanja, pre sankcija takođe”, rekao je Kraus, istakavši značaj da je veoma važno što radi Građanski demokratski forum i organizacije koje to podržavaju.

Milena Markov/Dragan Banjac