понедељак, март 4, 2024

Krivokapić: Neću ići na ustoličenje mitropolita na Cetinje

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 30. avgusta 2021. (Beta) – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar.

“Neću da idem na Cetinje, jer ne želim i nemam povoda. Međutim, ne želim prisustvom dati negativan povod bilo čemu. Svi moraju da pokažu jednaku uzdržanost i moramo dati doprinos da taj skup protekne u miru”, kazao je Krivokapić i dodao da je on Katunjanin koji su “velike inadžije i hrabri ljudi.”

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je ranije da će i sam biti među protivnicima ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi na Cetinju i Cetinjskom manastiru.

“Nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost”, rekao je Đukanović izražavajući nadu da će njegov apel biti uvažen za izmeštanjem ustoličenja Joanikija, što je bilo dovoljno premijeru Krivokapiću da Đukanovićevu izjavu okarakteriše kao prilog “inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori”.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije nazvao je podmuklom i tužnom poruku protivnika njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru i da su pozivi da se ustoliči negde drugo hajka ne samo prema njemu nego i prema pravoslavnom narodu u Crnoj Gori.

M. M.