петак, април 12, 2024

Skidanje paučine: Kako se Vučić setio Tome

Slične objave

Podeli

Ranko Pivljanin

Ranko Pivljanin, (Foto: Promo)

Kad lažov misli da je na vrhuncu svoga uspeha, tad, u stvari, stoji na granici svoje propasti, govorio je mudri vladika Nikolaj Velimirović. Vrhunac uspeha i ponor propasti nekako su se isprepleli kod Aleksandra Vučića, pa (mu) se čas čini da je na prestolu od armiranog betona, a čas na ivici provalije iz koje ga zlokobnim glasom dozivaju i opominju aveti njegove decenijske vladavine. Zapravo, on proživljava klasični momentum svih samodržaca koji se, uspinjući sebe, a potirući sve drugo, uključujući i verne sluge, nađu nebu pod oblake, ali na šiljatom prestolu koji ne ostavlja mnogo prostora za manevar.

Naviše se više nema kud, a na strmini ispod nema stepenica niz koje bi se, kad se već mora odozgo, moglo relativno bezbedno spustiti na kakvo sigurnije tlo. Mudri vladari uvek ostave neki rezervni izlaz, neki konopac za bezbednije prizemljenje, a budale koje opijene vlašću pomisle da su večiti na to zaborave i prenebregnu spasonosnu odstupnicu.

Tako se i Vučić, žonglirajući na tom vršku sopstvene faraonske piramide, shvatajući s užasom da nema rezervni padobran, dosetio svoje bivše partije koje se beše skoro odrekao u nameri da je žrtvuje na oltaru nekakvog Pokreta za državu, koji mu je neslavno propao i pre nego je začet. Istina, u ovom trenutku je on potrebniji stranci, jer je kod sebe akumulirao i moć i autoritet, ali je svestan da bi se, u slučaju propasti SNS, on našao u poziciji Mila Đukanovića posle izbora 2020. a takva sudbina ga užasava. Bez njega naprednjaci su duplo golo, on bez partijske mašinerije, uvek spremne da ga dodatno uzdigne, pridrži i obogotvori samo prazna ljuštura kroz čije prste će brzo iscureti ogromna vlast.

Video je kako, do juče, vladajuća partija s dvocifrenom podrškom očas posla može pasti ispod cenzusa i rasplinuti u nebitne derivate da se nikad više ne oporavi (pogledati pod www.demokratska stranka). Vučić i partija kojoj formalno više nije na čelu, a suštinski joj je i dalje sve i svja, u nekoj su vrsti sijamske veze gde bi „smrt“ jednoga povukla u ništavilo i ono drugo, samo je pitanje redosleda kojim bi se ta propast odigrala.  S tim što je on na još nekoliko godina osiguran predsedničkim mandatom, a stranka pred ozbiljnim izbornim izazovom u koji ulazi s mnogo više neizvesnosti nego do sada. (nova.rs)