уторак, јул 16, 2024

Kristijan Šmit: Neophodna funkcionalnost države BiH

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. septembra 2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u vili “Mir” razgovarao sa novim šefom Ureda visokog predsatvnika u Bosni i Hercegovini (BiH), Kristijanom Šmitom tokom kojeg je srpski predsednik izrazio očekivanje da će Šmit imati nepristrasan i izbalansiran pristup, uz ocenu da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u BiH i regionu.

Vučić je rekao da Srbija poštuje integritet i celovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštilo je predsedništvo. On je iskazao stav da bi narodi u BiH trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mešanja sa strane, izrazivši uverenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Šmit je naveo da je funkcionalnost države BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće biti potrebna međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

On je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Đorđević optužuje Vučića

Predsednik Pokreta “Oslobodjenje” Mlađan Đorđević ocenio je povodom sastanka Aleksandra Vučića sa Kristijanom Šmitom, da će posle Kosova i Metohije na red doći i Republika Srpska i da je Vučić spreman “da proda sve zarad opstanka na vlasti”.

Dok pompezno najavljuje Dan srpskog jedinstva, Vučić prima nemačkog političara kog Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika jer je izabran ilegalno, bez redovne procedure i odobrenja Saveta bezbednosti UN”, naveo je Đorđević i upitao da li će taj Vučićev potez ugroziti i odnose sa Rusijom, s obzirom da Šmita ne priznaje ni Moskva.

On je dodao da Vučić “prodaje” Republiku Srpsku i Rusiju kao ustupak Angeli Merkel, za koju je ocenio da je glavni promoter nezavisnog Kosova i ukidanja Republike Srpske, iako ona “odlazi u penziju za deset dana”.

Dodik: Nisam se sastao sa Kristijanom Šmitom

Posle medijskih spekulacija da se srpski član Predsedništva sastao sa Šmitom, Milorad Dodik je izjavio da nije razgovarao sa visokim predstavnikom u Istočnom Sarajevu, kako su to objavili pojedini sarajevski mediji. On je takve informacije nazvao spekulacijom, dodavši da njegov stav o novom visokom predstavniku u BiH ostaje nepromenjen.

Dodik je rekao da neće razgovorati sa Šmitom u svojstvu Visokog predstavnika dok se to pitanje ne reguliše u Savetu bezbednosti UN. “S kim god i kad god bude Šmit razgovarao, dve stvari su važne. On nije visoki predstavnik, nije imenovan odlukom Saveta bezbednosti. Za mene ostaje takav i nema potrebe da se mi sastajemo”, izjavio je Dodik za RTRS.

M. M.