петак, јул 19, 2024

Australija: Nasilje nad ženama u velikom porastu

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje, dopisnik Portala Forum iz Australije

ADELAIDA, 26. novembra 2023. – Iako se svakodnevno sve više organizacija uključuje u borbu protiv nasilja nad ženama u Australiji, i nije rijetkost da se stotine ljudi nalaze na ulicama svih većih gradova i po nekoliko dana uzastopno, broj ubijenih žena od strane njihovih bračnih drugova ili zaručnika, u velikom je porastu. Tako su prošle nedjelje samo u Adelaideu ubijene četiri mlađe žene u brutalnim napadima njihovih muškaraca.

Posljednja od njih je Jodie Jewsell koja je u četvrtak rekla svom suprugu da ga zbog stalnog nasilja prema njoj napušta, da bi je Kevin do smrti tukao šakama i teškim predmetima. Komšije koje su čule zapomaganje nesretne žene, pozvale su policiju koja je došla za par minuta ali je za Jodie bilo prekasno.

Preko 5.000 policajaca, pet stotina automobila i deset helihoptera odmah je krenulo u potragu za ubicom koji je pobjegao iz kuće starim kamionom. Pet sati po bijegu Kevinovo beživtno tijelo pronađeno je oko 250 km južnije od Adelaide.

I dok pravnici i političari razbijaju glave kako smanjiti opšti porast nasilja, pogotovo protiv žena, dan kasnije dogodila se tragedija koja je potresla Južnu Australiju. Charlie Stevens 18 godišnji sin šefa policije Granta ubijen je na školskom odmoru jer ga je pri prelazu ceste ubio vršnjak koji je vozio na cesti na kojoj je dozvoljeno 60 km na sat, duplom brzinom od 120 km na sat. I dok je broj poginulih u saobraćaju ogroman, dvostruko više je stradalih u istom periodu nego 2022. godine, odnosno  lani 80, a čak 160 lica stradalo je na cestama Adelaide od početka godine.

Da crna hronika iz Adelaidea ovim nije zaključena potvrđuje upravo pristigla vijest, na jednoj farmi na granici između Južne Australije i Viktorije, u mjestu Bordertown, dva policajca su otišla na poziv da jedan čovjek maltretira psa. Čim su se približili njegovoj kući, 26 godišnjak je pucajući iz rafalnog oružja smrtno ranio 46 godišnjeg policajca, oca dvoje djece, a drugoga, 59 godina starog, teško ranio. Ubica, kojeg je policija prisilom savladala, i ranjeni policajac su u kraljevskoj bolnici u Adelaide, a za sutra su najavljeni veliki I masovni protesti protiv svih oblika nasilja, posebno nasilja protiv žena , u sklopu internacionalnog dana protiv nasilja nad ženama.