уторак, мај 28, 2024

Komšić zatražio za BiH status kandidata od EU

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 8. marta 2022. godine – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je pismo najvišim dužnosnicima Evropske komisije u kojem je zatražio da institucije EU ”stave u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini”.

U pismu koje je uputio predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, komesaru EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, te Oliveru Varhelyju, komesaru za susjedsku politiku i proširenje, Komšić se prvo osvrnuo na trenutnu invaziju Rusije na Ukrajinu koja je 28. februara zatražila članstvo u EU.

Osvrtnuo se na usklađivanje vanjske politike BIH sa vanjskom politikom EU te kazao da je ”više nego ikada je potrebno europsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU”.

Naveo je i da ta vizija BiH i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji počiva na Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Nakon obavljenog pregleda napretka bi se otvorio EU pregovarački proces po klasterima i novoj metodologiji.

”Dio ključnih prioriteta je ostvaren, dok drugi dio još uvijek, nažalost nije. Međutim, ako uzmemo u obzir da bi se dodjelom kandidatskog statusa BiH stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, onda bi to svakako imalo svoj niz pozitivnih efekata na sveukupnu sigurnost i stabilnost BiH, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana”, naveo je Komšić.