недеља, мај 26, 2024

SAD: Integracija Balkana u EU prioritet

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 8. marta 2022. – „Sjedinjene Države su i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez“, saopšteno je u ponedeljak iz američkog Stejt departmenta.

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol Stejt departmenta ocenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

“Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na premijer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini“, naveo je neimenovani portparol uz podsećanje da su organizacije za praćenje medija kritikovale ruske državne medije Raša tudej (RT) i Sputnjik zbog prenošenja obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je krajem februara da Brisel strahuje da bi kriza, izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, mogla da se prelije na susedne zemlje, uključujući Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju, prenosi agencija Rojters.

Takođe, članovi američkog Kongresa, njih 19, potpisali su prošle nedelje pismo kojim se Bajdenova administracija poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu.

(Glas Amerike)