уторак, фебруар 27, 2024

Komšić: HDZ BiH uz Dodikov SNSD

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 30. novembra 2021. (Beta) – Predsednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je danas da američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Metju Palmer nije doneo nikakav dokument u vezi sa izmenama izbornog zakona u BiH, ali da se iz razgovora s njim može zaključiti na šta bi se odnosile izborne reforme.

“Nije Palmer doneo nikakav papir, rješenje, iako se iz razgovora može zaključiti o čemu je riječ. Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsedništva. Isto tako državni Dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati”, kazao je Komšić posle sastanka s Palmerom.

Prema njegovim rečima, to nije loš pristup, ali je, kako je rekao, “đavo u detaljima”. “Ja sam kazao da stvari treba da se deblokiraju u Domu naroda Federacije BiH”, naveo je Komšić, koji je i član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda. Dodao je da se više ne insistira na rešavanju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je samo po sebi problem.

Komšić je kazao da je presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Zornić” nešto od čega svi beže, ali da na tome treba insistirati, jer ona ruši ovakav sistem države. U slučaju “Zornić” Evropski sud za ljudska prava je po tužbi Azre Zornić 2014. godine utvrdio da je ona diskriminisana u izbornom procesu, jer se izjašnjava kao građanka BiH, a ne kao pripadnica jednog od tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba, Hrvata).

Komšić sumnja da će se postići dogovor i o izmenama Izbornog zakona u postojećim političkim okolnostima. “Preda mnom se ne dotiču priče o organizaciji izbornih jedinica, što je izigravanje bilo kakvih reformi. Mi bismo tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za daljnju podjelu”, kazao je on.

Komentarišući to što su delegati HDZ BiH juče u Domu naroda BiH glasali za poništenje zakona o zabrani negiranja genocida, Komšič je naveo da je pozicija te stranke identična poziciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske. “To je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Inckov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma”, ocenio je Komšić.

Prema njegovim rečima, biti protiv tog zakona znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon. “HDZ BiH se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Nažalost ili na sreću, HDZ je juče ogolio svoju politiku”, zaključio je Komšić.