недеља, мај 26, 2024

Josipović o eventualnoj optužnici protiv Vučića i srpskoj optužnici za Oluju: Umesto politike neka odlučuje pravosuđe

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 28. maja 2022. – Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović iz Socijaldemokratske partije (SDP) izjavio je danas da hrvatsko tužilaštvo mora postupati ukoliko postoje dokazi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinio ratni zločin tokom rata u Hrvatskoj.

„Ne može postojati politička kalkulacija o tome. S druge strane, ako nema dokaza, ako je to nemoralni govor koji je Vučić imao u Glini, ako se sa time politika igra, onda to nije pristup“, rekao je Josipović za N1 televiziju.

On se tako osvrnuo na nedavnu izjavu predsednika Zorana Milanovića, takodje iz SDP-a, da je Vučićev nastup u Glini 1995. krivično delo, da je protiv njega mogla da bude podignuta optužnica, ali da je politička odluka da se „u to ne upušta“.

Povodom optužnica iz Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota za akciju „Oluja“, Josipović je ocenio da Hrvatska ne bi trebalo da odbije te optužnice, kako to najavljuje politika, već da treba da ih razmotri pravosuđe.

„Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska preuzme taj krivični progon i da naša tela, sudovi pre svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku“, rekao je Josipović. On je dodao da sadašnja situacija i pravac u kojem događaji idu „neće dovesti do dobrog ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi“. „S jedne strane, Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodiće se loši efekti pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja“, ocenio je Josipović.

On je kazao da su neobične okolnosti kako je sada došlo do optužnice ukazavši i da je pitanje kako je Srbija prikupljala dokaze i zašto je „preotela nadležnost BiH, a i Hrvatskoj“ budući da se optužnica odnosi na granatiranje izbegličke kolone u BiH. Josipović je dodao da to nije protivzakonito, ali jeste neuobičajeno, ocenivši da najverovanije postoje i neki politički koraci. „Vjerojatno u tom balansiranju Srbije između istoka i zapada i izbor ovog trenutka ima neku ulogu, ali sve zajedno kad gledamo s aspekta prava i pravde, sve zajedno to nije relevantno. Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatskog, moraju reagovati i proveriti navode i pravosuđe a ne politika treba da donese odluku“.

Upitan kako je moguće da napad na izbegličku kolonu nije dokumentovan, Josipović je odgovorio da je teoretski moguće da je neko postupio mimo naredbe. „Govorim o teorijskom aspektu. Ono što je u javnosti teško razumljivo jeste da mogu postojati žrtve, a da nema zločina. U ratu nije svako stradanje i zločin“, naglasio je bivši predsednik Hrvatske. (Beta)