понедељак, мај 27, 2024

Telefoniranje: Bez rominga samo za Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i BiH

Slične objave

Podeli

Lj. Bukvić

Od 1. jula prošle godine nema rominga za Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i BiH, što znači da građani Srbije u ovim zemljama i ovog leta mogu da koriste usluge mobilne telefonije i internet po domaćim cenama.

Grčka kao omiljena letnja destinacija srpskim turistima još nije na ovom spisku, ali domaći operateri za nju već imaju određene popuste. Pozitivan znak dao je nedavno i ministar turizma iz ove zemlje Vasilis Kikilias koji je prilikom posete Srbiji prošle nedelje rekao da će oni “dati sve od sebe da utiču na operatere u Grčkoj da roming ukinu ili smanje tarife”.

U zavisnosti od inostrane destinacije i vrste saobraćaja svi mobilni operateri u Srbiji nude nekoliko različitih opcija. U MTS-u poziv iz Crne Gore, BiH, Severne Makedonije ili Albanije ka Srbiji ili nekoj od ovih destinacija je 11,90 dinara, dolazni poziv je besplatan, SMS poruka je 5,90 dinara, a megabajt interneta dinar. U slučaju pripejd korisnika sve cene su iste osim što se internet u tom slučaju naplaćuje 61,4 dinara po megabajtu.

U slučaju Grčke poziv iz ove zemlje Srbiji košta 19,06 dinara, dolazni je 3,58 dinara, poruka je četiri dinara, a internet dinar. U slučaju da se iz Grčke zove neka druga destinacija minut poziva je 102 dinara.

Za zemlje koje su u prvoj zoni, poput Hrvatske ili Bugarske, odlazni pozivi su 102 dinara po minutu, dolazni 36, SMS je 24 dinara, a megabajt interneta 614,40 dinara. Za one koji odluče da koriste roming u Austriji, Francuskoj, Španiji, Italiji, na Malti ili Turskoj odlazni poziv koštaće 150 dinara, a dolazni 42, poruka je 30 dinara, a internet 737 dinara po megabajtu.

Države su podeljene u pet zona, a jedna od omiljenih destinacija među našim turistima Egipat je u četvrtoj zoni što znači da je odlazni poziv iz ove zemlje u bilo kom pravcu 360 dinara, dolazni je 90 dinara, poruka 48 dinara.

Yettel nudi nekoliko opcija, a preporučuje roming tarifu do kraja dana, s tim što ima dve u ponudi, u jednoj je 10 MB interneta u drugoj 50 megabajta.

U slučaju prve opcije za zemlje iz prve zone uspostava veze je 89,90, cena minuta je 54,90, poruka 32,90 dinara, a paket košta 1.090 dinara, što znači kada se dođe do te cifre neće moći da se troši preko toga. Za opciju sa više interneta cena je 4.490 dinara, dok je za zemlje iz zone dva u kojoj je većina država EU, paket sa 50 MB interneta 12.990 dinara. Sa pet puta manje interneta, roming paket za ove destinacije košta 3.290 dinara.

I u ovoj mreži za Grčku važe drugi aršini i od 1. jula prošle godine cene odlaznih poziva iz Grčke su 49,9 dinara, dolaznih poziva 11,9, SMS košta 4,9 dinara, a interneta dinar po megabajtu.

U kompaniji A1 cena rominga za Grčku je 49 dinara za poziv, bilo da je dolazni ili odlazni, 14,9 dinara je SMS, a dinar internet. Za nešto dalje destinacije poput Turske ili Španije pozivi su 99 dinara, isto toliko košta i 100 kilobajta interneta, dok je poruka 29 dinara.

Odlazni i dolazni pozivi za Egipat su 199 dinara, toliko je i 100 kilobajta interneta, dok je poruka 49 dinara. (Danas)