понедељак, мај 27, 2024

Jeremić: Sednica o Kosovu ne sme biti kafanska tuča

Slične objave

Podeli

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da vlast i opozicija ne smeju dozvoliti da sa sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji izadju “kao iz kafanske tuče sa modricama, a bez ikakvog zajedničkog plana kako dalje”.

Jeremić je ocenio da bi na sednicu “trebalo doći s namerom da se usvoji zajednički dokument”. “Bilo bi veoma važno da se sednica ne svede samo na međusobno gađanje optužbama za ono što se dogodilo devedesetih godina, kada smo imali istu vlast kao danas, šta se dogodilo posle 2000. godine, a šta u poslednjih deset godina briselskog dijaloga, koji je očigledno zapeo kada je reč o tome šta bi Srbija trebalo da dobije”, rekao je Jeremić televiziji Prva.

On je najavio da će poslanici Narodne stranke predložiti “sveobuhvatnu pregovaračku platformu o tome šta nam je činiti na Kosovu i Metohiji a šta u UN, Unesku, u Briselskom procesu”. “Ako smo nešto propustili u našoj platformi, neka je dopune, ako nešto nismo dobro formulisali, neka preformulišu, imaju većinu za to”, naveo je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je rekao da platforma podrazumeva, izmedju ostalog, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bez odlaganja pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Đinpingu u kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati “samoproglašeno Kosovo” i poziva ih da ulože veto ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dodje na dnevni red Saveta bezbednosti UN.

“Nakon toga stvar će biti zacementirana i tada bi pozicija Rusije i Kine mogla biti promenjena samo ako iz Beograda neko napiše novo pismo u kojem ih moli da dozvole da samoproglašeno ‘Kosovo’ postane član UN, a to se, siguran sam, nikada neće dogoditi”, rekao je Jeremić.

Komentarišući usmeni dogovor Beograda i Prištine o priznavanju kosovskih dokumenata, Jeremić je podsetio da će na administrativnim prelazima u centralnu Srbiju ulaziti ljudi sa ličnim ispravama “samoproglašenog Kosova” a da su pre dogovora na prelazima dobijali papir, jer dokumenta nisu priznavana. “Kada neko sa kosovskim ispravama nakon što uđe u centralnu Srbiju, ode na beogradski aerodrom ili na prelaz Horgoš kako bi izašao iz Srbije, on će srpskom policajcu dati ‘kosovski’ pasoš, a ne papir kao ranije. Ako policajac lupi pečat u ‘kosovski’ pasoš, to znači jednu vrstu priznavanja samoproglašenog Kosova. Nismo do sada čuli kakav je dogovor postignut po tom pitanju”, rekao je Jeremić. (Beta)