петак, мај 24, 2024

Otvoreni Balkan: Potpisani dokumenti o saradnji

Slične objave

Podeli

Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su danas u Beogradu na Samitu lidera Otvorenog Balkana nekoliko dokumenata koji treba da olakšaju i pospeše saradnju u razmeni prehrambenih proizvoda, energetici, filmskoj industruji i audiovizuelenim delatnostima, kao i u vanrednim situacijama.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ponosan što je organizovan samit u Beogradu i da inicijativa “Otvoreni Balkan” već daje konkretne rezulatate. “Samo između Srbije i Severne Makedonije u odnosu na prošlu godinu uvećao se broj kamiona koji prelaze granicu za 1.033, na više od 8.000. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama od 12,5 odsto do 29 odsto. To su stvari koje govore da naša preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa”, rekao je Vučić.