четвртак, мај 23, 2024

Janjić o sastanku Vučića i Kurtija: Razgovara se o suspenziji Briselskog sporazuma, najmanje o tablicama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. novembra 2022. – Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija služi tome da niko od njih ne bude optužen da je napustio dijalog a, u stvari, razgovara se o suspenziji Briselskog sporazuma, izjavio je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

I Srbija je suspendovala Briselski sporazum, onog časa kad je izvela ljude iz institucija, i obnavlja svoje institucije”, rekao je Janjić u Novom danu na N1.

Kazao je da je i američka administracija “počela da se gubi”, i da više ne pričaju o dijalogu o normalizaciji, nego o normalizaciji dijaloga. Janjić je izrazio nadu da neće doći do eskalacije, dodajući da su se ljudi nadali i 1989-1992, čak i kad su videli balvane, barikade i prva ubistva i atentate.

Ovog puta nada nije dovoljna, rekao je i dodao da ne veruje u smirivanje dok Brisel ne uzme proaktivnu ulogu. Kako je rekao, “ovde se u suštini najmanje govori o tablicama”. Na pitanje šta očekuje od razgovora Vučića i Kurtija u ponedeljak, rekao je da očekuje da će biti predstavljeno kao uspeh to što je odložena primena odluke o preregistraciji vozila.

N1