недеља, мај 19, 2024

Hrvatska pozdravila najavu otvaranja pregovora EU sa BiH

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 12. marta 2024. (Beta) – Hrvatski državni vrh pozdravio je danas najavljeno otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) o članstvu u Evropskoj uniji.

I dok premijer i lider Hrvatske demokratske zajendnice (HDZ) Andrej Plenković ocenjuje da je reč o istorijskom danu za BiH i jednom od najvažnijih spoljno-političkih postignuća Hrvatske, predsednik Zoran Milanović smatra da Plenkovićeva izjava predstavlja “vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratama”.

U saopštenju za javnost, Milanović je pozdravio najavljeno otvaranje pregovora ističući da je ulazak BiH u EU važan za Hrvatsku. Podsetivši da je proteklih godina uporno zagovarao dodelu statusa kandidata za BiH i početak pregovora, Mlanović je rekao da je i danas uveren da je BiH to zaslužila i ranije.

“Jednako tako sam zagovarao i tražio od Vlade Hrvatske, koja predstavlja Hrvatsku u institucijama EU, i od tih istih institucija da se hrvatskom narodu u BiH osiguraju sva prava koja moraju imati kao konstitutivan i jednakopravan narod BiH. A to znači i pravo na legitimno predstavljanje Hrvata u svim telima vlasti u BiH, uključujući i pravo Hrvata u BiH da sami biraju svog člana Predsedništva BiH”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika države.

Milanović je upozorio da Hrvati u BiH dočekuju pregovore sa EU “bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promenjeno izborno zakonodavstvo”.

“Štaviše, u pregovore se ulazi sa jasnom namerom evropske birokratije da od BiH stvori takozvanu građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tokom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi”, smatra Milanović.

Kako se navodi u saopštenju, imajući to u vidu, izjava predsednika Vlade Andreja Plenkovića predstavlja vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratama.

“Za njegovu političku karijeru možda to i jeste uspeh, jer je u celosti došao u ravan sa briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali, za hrvatski narod u BiH takvim ‘najvećim spoljno-političkim uspehom Vlade’ kao da je popločan put u politički pakao”, ocenio je Milanović.

On je ponovo kritikovao Plenkovića ocenjujuću da sebe predstavlja “kao veću Ursulu od Von der Lejen” i optuživši ga da nije iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske.

“Plenković sada u cunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspeh čak i tešku i neizvesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH”, naveo je Milanović.

Vlada Hrvatske pozdravila je u saopštenju usvajanje izveštaja Evropske komisije kojim se preporučuje Evropskom veću otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.

U saopštenju je preneta Plenkovićeva izjava da je reč o “istorijskom iskoraku za BiH, kao i jednom od najvažnijih spoljno-političkih postignuća Hrvatske”.

“Naša podrška prema BiH je dobronamerna, dobrosusedska i usmerena na napredak cele zemlje u kojoj sva tri konstitutivna naroda treba da budu ravnopravna”, rekao je Plenković i dodao da na tome lično radi još od 2016. godine.

On je ocenio da je to “veliki uspeh za BiH, ali i potvrda političke snage i uticaja Hrvatske u EU”. Vlada se u saopštenju zahvalila predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen, s kojom, kako su dodali, Plenković redovno razgovara o evropskom putu BiH i koja je prepoznala važnost ove odluke za koheziju i funkcionalnost zemlje, stabilnost jugoistoka Evrope i jačanje geopolitičke uloge EU.