петак, јул 12, 2024

Vivoda – raznovrsnost i kvaliteta

Slične objave

Podeli

Vjekoslav Madunić   

Povijesno gledajući Vivode su se doselili u Rovinj 50-tih godina prošloga stoljeća sa buzetskoga dijela Ćićarije u doba kada su migracije u Istri bile velike i uobičajene. Na početku su osim neizbježne loze, u Istri kao i u Dalmaciji i velikom dijelu kontinentalne Hrvatske su se bavili vinogradarstvom, Vivode sadili povrće i voće i uzgajali stoku.

Foto: Marko Čolić

Godinama je ta široka djelatnost postajala užega obima (bili su poznati proizvođači bresaka) da bi se od 2004. u potpunosti posvetili vinogradarstvu i vinarstvu. Davor Vivoda je treća generacija od tih početaka i danas zajedno sa suprugom Suzanom vrlo uspješno vodi vinariju koja je smještena gotovo u centru Rovinja.

Vinogradi su na samo dva kilometra udaljenosti od rubova Rovinja na područjima San Ciprijana, Kalkere i Turnine. Tlo je tipična istarska crvenica na maloj nadmorskoj visini od oko 20-30 m.nad. visine. Imaju ukupno sa zadnjim zasađivanjem cabernet sauvignona u 2018. godini oko 15 hektara vinograda. Najveći dio, oko 70% ,čini malvazija istarska i muškat bijeli a od crnih sorti imaju merlot (na 2 hektara), teran i cabernet sauvignon. Također u ponudi je i pjenušac Lucija (nazvan po kćeri) od malvazije zelenkasto žute boje, kristalne bistroće sa 11% alkohola.Ukupna prosječna godišnja proizvodnja je oko 100 000 litara, od toga 35-40 0000 ide u butelje. Sretna okolnost da im je podrum u središtu grada omogućava odličnu prodaju tijekom turističke sezone i poslije. Sa podrumom su veliki planovi na obnovi i izgradnji kušaonice za 40-50 posjetitelja, planovi su izrađeni a čeka se europska vinska omotnica.

Foto: Marko Čolić

Prijašnjih godina bilo je izvoza u SAD, Austriju i Norvešku a trajno izvoze u Srbiju i Crnu goru. Vinarija je sviju prvu veliku međunarodnu nagradu zlato na Decanteru 2022. osvojila za Sv.Euphemiju 2018. Prošla 2023. bila je izuzetno uspješna: Decanter- zlato za perjanicu kuće i izvorni suvenir grada Rovinja Sv.Euphemija 2019 (opširnije o vinu kasnije u tekstu) i srebro za svježu malvaziju 2022. Iste godine na Concours de Mondial u našemu Poreču u konkurenciji 7504 vina iz svijeta, hrvatskih 220 od toga 150 iz Istre dobili su zlato za svježu malvaziju iz 2022.! Od 2005. Vivodina malvazija ima oznaku IQ (Istrian quality). Prepoznatljiva vina Vivode, što smo konstatirali i u radionici, Davor radi uz stručne savjete enologa i ravnatelja Veleučilišta Rijeka-Poljoprivredni odjel u Poreču Marija Stavera.

Na predstavljanju u Češkom domu u Zagrebu pod nazivom “Vrijeme je ZA…” koje je sommelierski vodio Darko Lugarić kušali smo čak devet vina: Malvazija 2023. Malvazija 2022, Malvazija Sv.Euphemia 2019 ,  Rose teran 2022, Merlot 2022, Cabernet sauvignon 2021, Teran 2019, Merlot San Ciprian 2018 i Muškat bijeli 2022.

Malvazija 2022   13.5% alkohola  i  5.2 g/l kiseline je svježe, mekano, mineralno vino u dobroj kondiciji. Mirisi  herbalnog karaktera sa primjesom voćnosti: bagrem,bazga, trava, bijelo cvijeće,zelena jabuka, grejp, lješnjak…Zlatnožute je boje dosta zrelije od prve mlade iz 2023. koju smo probali na početku. Vivoda naglašava da želi zadržati stilistiku u svojim svježim malvazijama. 2022. je bila sušnija godina od 2023. zato je u ovoj malvaziji naglašenija herbalnost, manje voćnost. Gastronomska preporuka-pureći file sa tikvicama, šparogama…maslinovo leccino ulje.

Malvazija Sv.Euphemia 2019   14.5% alkohola  i  5.9 g/L kiseline  je višestruko nagrađivano vino kao i ona iz godine ranije. Maceracija je bila od 35-40 dana u inoxu a zatim je odležalo 18 mjeseci u bačvama od 1500 i 225 litara od slavonskog hrasta. Nakon punjenja još odležava u boci prije izlaska na tržište. Vino je gusto, lijepo strukturirano izrazito intezivnog mirisa po suhom voću, cvijeću. U ustima osjeća se punina tijela, svježe, mineralno, meko,voćno. Alkohol je visok ali dobro uklopljen kao i tanini. Vino je i nakon pet godina još uvijek svježe sa odličnom kiselinom koja će mu dati trajnost Grožđe je brano u starijim najboljim  dijelovima vinograda. Vivoda je ovdje kupažirao vina iz različitih bačava i napravio izvrstan proizvod, što su dva puta prepoznali na Decanteru 2022. i 2023. Gastronomska preporuka Lugarića je steak (midium) od boškarina, pire od graška i tikvice. Također stekovi tune ili sabljarke a dobro bi se uklopio i žgvacet sa pljukancima Vino je rađeno po narudžbi grada Rovinja i danas ima status izvornog  suvenira grada. Ovo vino je najskuplje u vinariji i košta 14 eura MPC.

Foto: Marko Čolić

Cabernet sauvignon  2021  13.6  i  6.2 g/L kiseline  je još mlado vino iz novog vinograda posađenog 2018. sa 4000 trsova. Namjera vinara je bila kupažiranje sa merlotom , međutim jasno je da će mu ova sorta i samostalno dati odlično vino. Macerirano je od 10-12 dana a fokus je u igri između drva i voćnosti, ovdje dobro posloženo. U drvetu, kombinacija tonoa 500 plus 225 litara, je bilo 12 mjeseci. Vino je rubin crvene boje, gusto, intezivnih svježih mirisa. Osjeti se voćnost crni ribiz, šumsko voće, čak i menta, vanilija,kruh prepečenac,kakao i čokolada…Ima još vremena do pravoga vrhunca za 2-3 godine i godine trajanja poslije…Sadnja ove sorte bila je odlična odluka po riječima vinara na prijedlog supruge Suzane. Gastronomska preporuka teleća koljenica sa pireom od graška, odrezak crne slavonske svinje ili vratina. MPC 11 eura.

Probali smo još  dva merlota i jedan teran, sve korektna dobro odrađena vina a završno ću  opisati pretposljednje i posljednje vino vino    Merlot San Ciprian  2018  14.5% alkohola  i  5.6 g/L koje je dobilo ime po položaju u blizini crkvice Sv.Ciprijana. Maceracija je bila dva tjedna i ponovno su kombinirane bačve od 500 i 225 litara a ovdje se osjeti drvo. Vino je bistro, granatno crvene boje, intezivnog mirisa, džemasto…punog je tijela i karakterno,osjeti se voće i tanini, ima blagu gorčinu u after tasteu. Kao i prethodna i ovo vino ima lijepu kiselinu 5.5 a sada je u šestoj godini. Svakako, robusno vino uz koje ide jednako jaka hrana: dalmatinska pašticada sa njokima, jače kobasice, crveno meso sa žara. Za Francema je malo prejako a Mikulanu ne smeta drvo i prija mu ovakav stil.

Foto: Marko Čolić

Muškat bijeli  2022  12.6% alkohola i  5.7 g/L kiseline je osjetljiva sorta koju se u vinogradu mora jako paziti. Najčešće ga napadaju pepelnica i trulež…Takva je bila 2023. godina ali na njihovoj mikrolokaciji po riječima vinara prošli su dobro. Maceracija je trajala 6-7 sati i onda je utočeno u rostfraj. Vino je poluslatko, ostatak šećera 21 gram, nježne je svijetlo zlatnožute boje. Osjeti se breskva, žuto voće općenito a kako kaže vinar treba znati i moći tu nježnu bobicu pretočiti u čašu. Njima je uspjelo. U sljubljivanju hrane i vina jeli smo  biskvit na kojemu je bilo kandiranog voća i ovo slatkasto vino. Dojam-stvoreni jedno za drugo…

Završno , bračni par Vivoda nam je pokazao da njihova vina imaju potencijala, prepoznatih vrijednosti od struke na natjecanjima i ono najvažnije da najveću količinu mogu prodati na vlastitom pragu po pristojnim cijenama. Uskoro kada izgrade i kušaonicu bit će to reprezentativan prostor na adresi Cademia 2 Rovinj.