петак, април 12, 2024

Osmani: Nema autonomije za srpske opštine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. aprila 2023. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nema autonomije za srpske opštine i da s mesta predsednika ne bi dozvolila da se krši Ustav.

Osmani je za prištinske medije navela da Kosovo već ima garancije da neće biti prekoračen Ustav. “Nema autonomije. Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova, mora da bude ratifikovano u Skupštini, tako da će na kraju poslanici odlučiti o tako nečemu. Ali, kao predsednik, ni u jednom trenutku ne bih dozvolila da se to postigne mimo Ustava, ili mimo odluka Ustavnog suda koji je definisao parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu“, rekla je Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Dodala je da kosovska delegacija radi na utvrđivanju detalja koji se tiču člana 7. iz sporazuma postignutog u dijalogu i da se to sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

Prvi princip, kako je rekla, je Ustav Kosova, tako da “autonomija ne može da bude mimo Ustava”, a kao drugi princip je navela odluku Ustavnog suda iz 2015. godine i druga načela utvrđena od strane Skupštine koja se, kako je navela, “odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje i unutrašnje funkcionalnosti poznate kao princip unitarnosti”.

“Moram da pomenem i američku poziciju, koja je i u pisanoj formi utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni princip vodič u koracima koji su pred nama. Naša država ima garancije da neće smeti da se prekorači Ustav i mi ćemo sve te garancije iskoristiti da zaštitimo interes države”, istakla je Osmani.