недеља, јун 16, 2024

Gradonačelnik Cetinja poručio Joanikiju da se ustoliči negde drugde

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 13. avgusta 2021. (Beta) – Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 4. septembar u crnogorskoj prestonici, “vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca” i pozvao ga da na nekom dugom mestu, primi mitropolitsko zvanje.

“Niko, niti državna vlast, niti verska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo prestonice Cetinje, ne smeiu zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni dogadjaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute”, rekao je danas Kašćelan.

On je pozvao Joanikija (Mićovića) da pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu, te da u miru i dostojanstveno, na nekom dugom mestu, primi mitropolitsko zvanje.

Kašćelan je u pismu naveo da razume nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje u prestonici Crne Gore.

“Vjerujem da će razum prevladati i da će ceremnija biti organizovana na drugom mjestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje s vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice po sve”, zaključio je on. Kašćelan je u otvorenom pismu javnosti naveo da je crnogorsko društvo zabrinjavajuće polarizovano, te da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru dodatno iskomplikovalo već složenu situaciju.