уторак, јул 16, 2024

Večeras počinje 27. Sarajevo Film Festival

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 13. avgusta 2021. – Ceremonijom u Narodnom pozorištu večeras počinje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) koje će trajati do 20. augusta i na kojem će biti prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja, piše Anadolija.

Na ovogodišnjem festivalu će biti prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja, a do juče je akreditovano 900 gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regije, Evrope i svijeta.

Festival će biti otvoren svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, odnosno filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog režisera Bele Tarra.

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljeno je mladom bosanskohercegovačkom glumcu Dini Bajroviću. Festival počinje zvaničnim projekcijama na kojim će ove godine prisustvovati gosti i publika, dok će jedan dio biti online, budući da su organizatori smatrali da je zbog pandemije korona virusa rizično imati više od 1.500 gostiju.

Osim na festivalskom trgu, filmska atmosfera osjetna je i u drugim dijelovima glavnog grada BiH, koji su takođe ukrašeni crvenim zastavicama i drugim festivalskim obilježjima.

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije. U sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Na ovogodišnjem izdanju SFF-a Počasno srce Sarajeva bit će dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. On je “Srce Sarajeva” dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije korona virusa. Za ovogodišnji SFF do jučer je bilo više od 900 akreditovanih gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Festival će završiti 20. augusta, svjetskom premijerom filma “Toma” režisera Dragana Bjelogrlića, a u okviru programa Open Air.

Ulaznice za filmove u programu Sarajevo Film Festivala mogu se kupiti online te u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren od 13. do 20. augusta od 9:00 do 22:00 sata.

(Aljazeera Balkans)