среда, фебруар 28, 2024

Eskobar: Sankcije su na stolu

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. novembra 2021. (Beta) – Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas na kraju posete BiH da su pripremljene sankcije, ali da one nisu usmerene na Republiku Srpsku, već na pojedince, političke lidere, koji deluju protiv Dejtonskog sporazuma.

“Sankcije su na stolu, i ne samo sankcije. Postoje i druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti, ne samo protiv lidera koji vode antidejtonske aktivnosti, već i onih koji im pružaju ekonomsku podršku. Dakle, kompanija koje ih podržavaju”, rekao je Eskobar za Javni servis BiH (BHRT).

Eskobar je naglasio da ne želi da se govori kako će biti sankcionisana Republika Srpska, jer su ljudi u ovom regionu dovoljno propatili.

Američki diplomata je istakao da novog rata u BiH neće biti. “Zemlja ima čvrste bezbednosne garancije od SAD i naših evropskih partnera”, istakao je Eskobar. “Odbijamo bilo kakva unilateralna nastojanja da se neko povlači iz centralnih institucija da bi te institucije postale disfunkcionalne i da bi se bilo koji od entiteta odvojio od centralnih institucija”, naglasio je on.

Eskobar je rekao da je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku tokom razgovora jasno stavio do znanja da SAD odbijaju da Republika Srpska povuče svoju saglasnost na postojanje državnih institucija, jer bi to, kako je ocenio, ugrozilo Dejtonski mirovni sporazum.